Ucraina susține că fosta centrală nucleară de la Cerobîl nu a fost afectată de atacurilor armatei ruse, iar restul centralelor din țară funcționează în condiții normale

Ucraina susține că fosta centrală nucleară de la Cerobîl nu a fost afectată de atacurilor armatei ruse, iar restul centralelor din țară funcționează în condiții normale
Foto: Hepta.ro

Centralele nucleare operaționale de pe teritoriul Ucrainei nu au fost afectate în urma atacurilor armatei ruse, iar la fosta centrală nucleară de la Cernobîl nu s-au înregistrat pagube în timpul preluării de către forțele Rusiei, după cum a informat, în curul zilei de joi, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică, după cum transmite Rueters.

Joi, fosta centrală nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele ruse, în timpul asaltului de amploare al Rusiei în Ucraina. În acest context, Ucraina susține că facilitățile fostei centrale nu au fost afectate în timpul atacurilor din data de 24 februarie.

Ucraina susține că centralele nucleare de pe teritoriul ei nu au fost afectate de atacurile Rusiei

Joi, directorul general al AIEA a precizat că extrem de important ca centralele nucleare să funcționeze în condiții de siguranță și fără întrerupere, iar facilitățile să nu fie afectate în niciun fel de atacurile Rusiei.

„Cu privire la situaţia de la Centrala Nucleară Cernobîl, Ucraina a informat IAEA că „forţe armate neidentificate” au preluat controlul asupra tuturor facilităţilor de la Cernobîl, localizate în zona de excluziune.

Omologii au adăugat că nu au existat pierderi sau distrugeri ale locației industriale. Directorul general Grossi a spus că este de importanţă vitală ca operarea în condiţii de siguranţă şi securitate a facilităţilor nucleare din acea zonă să nu fie afectată sau întreruptă în niciun fel”, se precizează în informarea transmisă de AIEA, citată de Reuters și Digi 24. 

În Ucraina funcționează în prezent patru centrale nucleare, iar la Cernobîl se desfășoară activități de stocare a deșeurilor nucleare, scrie sursa citată mai sus.

Totodată, Agenţia Internaţională pentru Energie Atomică  precizează că urmărește cu îngrijoare situația din Ucraina și a făcut un apel la evitarea oricărei acțiuni ce ar putea afecta centralele nucleare din țara vecină.

Forțele ruse au capturat centrala nucleară de la Cernobîl

Centrala nucleară de la Cernobîl a fost capturată de forțele militare ale Federației Ruse, a anunțat joi un consilier al președintelui ucrainean, Mykhailo Podolyak, citat de Reuters.

„Este imposibil să spui că ar fi în siguranță centrala nucleară de la Cernobîl după un atac complet lipsit de sens al rușilor”, a declarat oficialul ucrainean.

„Asta este una dintre cele mai mari amenințări din Europa de astăzi”, a continuat Podolyak.

Armata Federației Ruse a invadat Ucraina din trei părți, într-o ofensivă la sol, în apă și în aer. Reuters estimează că ar fi vorba despre cel mai mare atac asupra unui stat european după Al Doilea Război Mondial.

Vladimir Putin a declarat război Ucrainei în zorii dimineții de joi, iar la scurtă vreme în capitala Ucrainei, Kiev, oraș cu trei milioane de locuitori, au început să se facă auzite explozii și focuri de armă.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri