Ucraina și Rusia vor lansa exerciții militare paralele, în timp ce SUA se apropie de un acord privind potențialele sancțiuni

Ucraina și Rusia vor lansa exerciții militare paralele, în timp ce SUA se apropie de un acord privind potențialele sancțiuni
Foto simbol: Hepta.ro / Zuma Press / Volodymyr Tarasov

În timp ce navele de război rusești navighează spre Marea Neagră și Kremlinul poziționează un număr mare de trupe și arme pentru exerciții în Belarus, trupele ucrainene se pregătesc pentru exerciții militare proprii – folosind avioane fără pilot și rachete antitanc furnizate de partenerii occidentali ai Kievului.

Ucraina și Rusia, implicate în exerciții militare ample

Exercițiile militare rivale, începând de joi, urmează activități diplomatice de pe ambele maluri ale Atlanticului, despre care unii analiști se tem că sunt folosite de președintele rus Vladimir Putin ca o tactică de întârziere în timp ce își pune forțele în poziție pentru o invazie a Ucrainei, scrie Reuters.

Rămâne neclar dacă cele două zile de diplomație— care a implicat lideri din Franța, Germania, Polonia, Rusia, Ucraina și Statele Unite — au dat un angajament ferm pentru detensionare. Kremlinul vrea ca NATO să promită că nu va lăsa niciodată Ucraina să se alăture alianței militare și a cerut blocului să înceteze activitatea militară în Europa de Est.

Diplomații NATO au spus că își fac griji că cererile lui Putin sunt atât de extinse încât nu există loc pentru un compromis pe care toate părțile le-ar considera acceptabile.

Președintele Ucrainei Volodymyr Zelensky, vorbind alături de președintele francez Emmanuel Macron la Kiev, marți, a declarat că este prima dată când un șef de stat francez vizitează țara sa în 24 de ani și a descris discuțiile drept „productive”. El a proiectat un aer de calm, denunțând ceea ce el și consilierii săi au caracterizat drept o luptă geopolitică între Rusia și Occident, care are prea puțin de-a face cu Ucraina însăși.

Moscova, care a adunat aproximativ 100.000 de forțe în apropierea Ucrainei și sprijină separatiștii din teritoriile de est ale acestei țări, s-a angajat să îndepărteze trupe din Belarus odată ce exercițiile comune vor fi încheiate. Parisul a spus că Putin a fost de acord, după o întâlnire de luni cu Macron, să nu escaladeze situația.

Proiectul Nord Stream 2 ar putea fi blocat

La Washington, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a răspuns la sugestiile potrivit cărora Statele Unite nu erau la curent cu diplomația de navetă a președintelui francez. Președintele Biden a vorbit cu Macron de două ori în ultima săptămână, a spus ea – inclusiv duminică.

„Există o serie de conversații diplomatice care au loc tot timpul”, a spus ea reporterilor. „Statele Unite sunt un jucător cheie în marea majoritate a acestor negocieri”.

Macron, care a cerut de multă vreme ca Franța să fie liderul unei politici externe care este aliată, dar independentă de Washington, s-a prezentat drept interlocutorul cheie european, deoarece Kremlinul cere reelaborarea arhitecturii de securitate a continentului.

Liderii Congresului din Statele Unite s-au alăturat, de asemenea, lui Biden pentru a minimiza orice ambiguitate în legătură cu sprijinul Germaniei pentru încheierea unei conducte majore de gaze naturale între Rusia și Germania, în cazul unui atac de la Moscova.

Liderul minorității din Senat, Mitch McConnell (R-Ky.), care a luat cina luni cu Scholz alături de alți parlamentari, a declarat că liderul german i-a asigurat cu ușile închise că proiectul conductei Nord Stream 2 va fi abandonat – așa cum a promis  Biden – dacă Moscova trimite din nou forțe în Ucraina.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`