Ucraina sancționează 280 de companii care ar fi ajutat Rusia prin intermediul jocurilor de noroc
Volodimir Zelenski a anunțat sancțiuni pentru 280 de companii și 120 de persoane din industria jocurilor de noroc care ar avea conexiuni cu Rusia. Cu toate acestea, pe lista neagră a fost inclus și Parimatch, cea mai mare casă de pariuri din Ucraina, deși aceasta nu operează în statul agresor și este deținută de ucraineni, informează LegalniBukmekery.
Viitorul companiei ucrainene pare a fi unul sumbru, în contextul în care a primit o interdicție de operare pe următorii 50 de ani, iar conturile bancare au fost deja blocat în urma sancțiunilor primite din partea Consiliului Național de Securitate. Clubul Șahtior Donețk, la cârma căruia Mircea Lucescu a reușit să câștige de 8 ori titlul în Ucraina și Cupa UEFA în anul 2009, era sponsorizat de către Parimatch. Echipa lui Rinat Ahmetov a întrerupt imediat parteneriatul și a scos sigla agenției de pariuri de pe tricou în regim de urgență.
Patronii agenției Parimatch, care se află în aceeași situație cu cei de la 1xBet, au anunțat că vor încerca să conteste decizia și speră să poată recupera banii, pentru a-i putea înapoia clienților. Aceștia au fost surprinși de această măsură, întrucât susțin că nu au nici o legătură cu Rusia. Și mai mult decât atât, cei de la Parimatch spun că au plătit taxe și impozite în valoare de peste 21,5 milioane de euro în ultimii doi ani și că în anul 2022 au donat 9 milioane de euro Armatei Ucrainei.
Conform site-ului Top Cazinouri Online, Parimatch a încercat să obțină și licențierea în România la sfârșitul anului trecut. Agenția se află însă pe lista neagră a Oficiului Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN), după ce a operat o perioadă fără să plătească taxele cuvenite către bugetul de stat. Prin urmare, pentru a putea aplica la primirea licenței, un operator de pe lista neagră trebuie să-și achite, în prealabil, toate datoriile.
Cei de la Parimatch au încercat să facă un artificiu, deschizând o nouă firmă în Malta și spunând că nu au nici o legătură cu firma mamă, ci doar că folosesc numele respectivului operator. La 3 luni după depunerea cererii de licențiere, ONJN și-a actualizat procedura de licențiere în cazul agențiilor aflate pe lista neagră, tocmai pentru a preveni astfel de tentative.
Jocurile de noroc online au început să fie reglementate în România începând din anul 2015, atunci când ONJN, având calitatea de organ de specialitate al administrației publice centrale, a introdus sistemul de licențiere. Atunci, cel mai important operator care activa în țara noastră, Bet365, a pierdut licența, după ce ar fi lăsat utilizatorii să joace într-o perioadă de două săptămâni în care ONJN susține că nu avea dreptul să facă acest lucru.
Mulți dintre pasionații de jocuri de noroc așteptau reîntoarcerea celebrului operator Britanic, însă acest lucru pare a fi puțin probabil, în contextul în care companiile Hillside Gaming LP și Hillside Sports LP au pierdut cel de-al treilea proces intentat împotriva statului român în urmă cu un an de zile.