Vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov a anunțat că țara sa relansează canalul Bâstroe ca rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene. Asta în condițiile în care acordul cu Moscova ce permite transportul prin porturile ucrainene de la Marea Neagră expiră în mai puțin de o lună, iar rușii nu dau semne că vor să-l prelungească. Oficialul ucrainean a insistat că porturile dunărene sunt de o importanță critică pentru securitatea alimentară globală, iar lucrările de dragare la Bâstroe sunt de tip „operațional”.
„Porturile dunărene au devenit un element critic al securității alimentare globale în fața funcționării limitate a porturilor din Marea Neagră”, a susținut Oleksandr Kubrakov pe Facebook, citat de Reuters.
Trei porturi ucrainene de la Marea Neagră, blocate la începutul invaziei ruse, exportă cereale din iulie anul trecut, în cadrul unui acord încheiat cu Rusia și mediat de ONU și Turcia.
Numai că acordul urmează să expire pe 18 mai, iar rușii nu dau semne că vor să-l prelungească. Ei vor la schimb ridicarea unor sancțiuni occidentale despre care spun că le afectează propriile exporturi agricole.
Între timp, de când Rusia a declanșat războiul, Ucraina a crescut exporturile prin cele trei porturi dunărene la 1,5 milioane de tone de cereale pe lună.
Kievul adâncește canalul Bâstroe de pe Dunăre, Kubrakov spunând că acestea sunt doar lucrările de dragare de tip „operațional”.
Ucraina „relansează canalul Bâstroe ca rută alternativă pentru exporturile agricole ucrainene”, a mai spus acesta.
Reuters precizează că Ucraina, cu ajutorul unui canal mai adânc, speră să exporte încă 500.000 de tone lunar.
Între timp, afluxul mare de cereale ucrainene, la prețuri mici și scutite de taxe vamale, a distorsionat piețele din România și celelalte state UE aflate în vecinătatea Ucrainei. Asta deoarece aceste cereale au rămas aici, în loc să-și continue drumul spre țările care chiar au nevoie de ele.
Comisia Europeană a anunțat un prim ajutor pentru fermierii locali afectați, dar acesta e departe de a compensa pierderile. Aceasta a anunțat apoi încă un sprijin de 100 de milioane de euro, precum și noi decizii legate de tranzit.
Între timp, Bulgaria, Ungaria, Polonia și Slovacia au interzis importurile de cereale ucrainene, România fiind singura țară care nu a luat măsuri unilateral. Vineri, ministrul Agriculturii, Petre Daea, a avut o întâlnire cu omologul său ucrainean, apoi a declarat că soluțiile nu pot fi unilaterale, ci trebuie luate de Comisie și aplicate pentru toate statele.