Ministrul austriac al afacerilor externe, Alexander Schallenberg, a declarat la un eveniment european de săptămâna trecută că Ucrainei nu ar trebui să i se ofere statut de membru al Uniunii Europene, a relatat duminică Pravda, potrivit The Jerusalem Post.
Deși oficialul austriac pledează pentru relații mai strânse între Europa și Ucraina, el consideră că ar trebui folosite alte căi în loc de o aderare cu drepturi depline, fie că este vorba despre intrarea în zona economică a UE sau despre menținerea actualului status quo, scrie și publicația austriacă Heute.
În ceea ce privește motivul pentru care el consideră că Ucraina nu ar trebui să primească statut de candidat în luna iunie, Schallenberg a invocat situația statelor din Balcanii de Vest care în prezent se alătură discuțiilor pentru aderarea la UE.
Relațiile dintre Ucraina și Occident au devenit tot mai strânse în ultimii ani, însă apelurile Kievului pentru aderarea la UE s-au intensicat odată cu invazia declanșată de Federația Rusă pe 24 februarie.
Pe de altă parte, înaintea războiului care a provocat o emoție firească față de cauza ucraineană, Kievul avea restanțe multiple în ceea ce privește măsurile necesare pentru a asigura independența justiției, lupta anticorupție și respectarea drepturilor minorităților naționale. Statul român și comunitatea românească au reclamat la rândul lor legislația care limita drastic accesul minorităților etnice la învățământul în limba maternă, o legislație incompatibilă cu principiile și cu valorile UE.
Republica Moldova, un alt stat care își dorește să adere la UE, a făcut progrese concrete în ceea ce privește reformele necesare apropierii de Bruxelles, fiind lăudată în repetate rânduri de oficialii europeni pentru eforturile consistente pe care le depune în acest sens. Administrația Maia Sandu promovează reforme profunde pentru transformarea democratică a țării și consolidarea parcursului european.
Sorin Ioniță de la Expert Forum a comentat, pe B1 TV, la „Actualitatea” cu Tudor Mușat, declarațiile incisive ale Ucrainei despre Republica Moldova în ceea ce privește perspectiva de aderare la UE.
„Trecând peste faptul că, strict tehnic vorbind, pe multe dimensiuni Moldova e mai pregătită decât Ucraina, e și o țară mai mică, a avut tratat de asociere, a avut și Ucraina, dar Ucraina e o țară mult mai mare, care avea multe probleme înainte să aibă acest război în brațe, deci înghițirea unei țări ca Ucraina de către UE e mult mai dificilă decât o țară mică. Vor înțelege și ucrainenii chestia asta și vor vedea câtă răceală produce la Bruxelles față de ei genul acesta de declarație”, a explicat Sorin Ioniță.
„Încă nu au această experiență, noi am trecut prin asta de multe ori și știm cum se joacă. Vor avea de luptat cu țările sceptice, care încă nu ne primesc pe noi în Schengen, gândiți-vă ce vor trebui să negocieze, fiecare capitol. Într-un fel, Moldovei îi va fi mai ușor și a anticipat mai multe din capitole. Vor afla și ucrainenii chestia asta. Da, nu e un vecin comod Ucraina nici în vremuri bune”, a continuat analistul.