Washington Post: Ucraina lansează rachetele împotriva rușilor după ce primește ok-ul de la SUA, spun oficialii americani și ucraineni

Washington Post: Ucraina lansează rachetele împotriva rușilor după ce primește ok-ul de la SUA, spun oficialii americani și ucraineni
Sistem american HIMARS în acțiune. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / Lance Cpl. Brendan Mullin

Oficialii ucraineni spun că nu lansează rachete HIMARS aproape niciodată fără coordonate detaliate furnizate de personalul militar american situat în altă parte în Europa.

Pentagonul este implicat mult mai profund și mai activ în războiul din Ucraina decât lăsase să se înțeleagă

Oficialii ucraineni au declarat pentru Washington Post că au nevoie de coordonate furnizate sau confirmate de Statele Unite și aliații săi pentru marea majoritate a loviturilor cu ajutorul sistemelor avansate de rachete furnizate de SUA, o practică despre care nu s-a vorbit anterior și care dezvăluie un rol mai profund și mai activ din punct de vedere operațional al Pentagonului în război.

Dezvăluirea, confirmată de trei oficiali ucraineni de rang înalt și de un oficial american de rang înalt, vine după luni de zile în care forțele Kievului au lovit ținte rusești – inclusiv cartiere generale, depozite de muniție și cazărmi – pe teritoriul ucrainean cu sistemul de rachete de artilerie de mare mobilitate, sau HIMARS, furnizat de SUA, și alte arme similare cu ghidare de precizie, cum ar fi sistemul de rachete cu lansare multiplă M270.

Un oficial ucrainean de rang înalt a declarat că forțele ucrainene nu lansează aproape niciodată rachetele fără coordonate specifice furnizate de personalul militar american de la o bază din altă parte a Europei. Oficialii ucraineni spun că acest proces ar trebui să dea încredere Washingtonului în ceea ce privește furnizarea de arme cu rază de acțiune mai lungă de acțiune Kievului.

Un alt oficial american – care, la fel ca și alții, a vorbit sub protecția anonimatului din cauza sensibilității subiectului – a recunoscut rolul cheie al americanilor în război și a declarat că asistența în materie de țintire a servit pentru a asigura acuratețea și a conserva stocurile limitate de muniție pentru o eficacitate maximă.

Oficialul a declarat că Ucraina nu cere aprobarea Statelor Unite cu privire la ce să lovească și că vizează în mod obișnuit forțele rusești pe cont propriu cu alte arme. Statele Unite oferă coordonate și informații precise de țintire doar cu rol consultativ, a spus oficialul.

Loviturile ghidate prin GPS au respins forțele Moscovei pe câmpul de luptă și au fost celebrate ca fiind un factor-cheie în încercarea defavorizată a Kievului de a stăvili asaltul rusesc de aproape un an.

Atunci când președintele ucrainean Volodimir Zelenski a vizitat Casa Albă în decembrie, acesta i-a înmânat președintelui Biden o medalie militară care fusese aprobată pentru servicii meritorii de către comandantul unei unități ucrainene HIMARS.

Kremlinul a acuzat în mod repetat Statele Unite și aliații săi din NATO că duc un război proxy în Ucraina

Problema este sensibilă pentru guvernul SUA, care s-a prezentat ca un prieten neimplicat al guvernului de la Kiev în timp ce acesta luptă pentru suveranitatea și supraviețuirea sa. Kremlinul a acuzat în mod repetat Statele Unite și aliații săi din NATO că duc un război proxy în Ucraina.

Oficiali de rang înalt ai Pentagonului au refuzat timp de mai multe zile să răspundă la întrebări despre dacă și cum furnizează coordonatele pentru loviturile cu rachete, invocând preocupări legate de securitatea operațională. În schimb, au furnizat o declarație care subliniază limitările implicării americane.

Însă oficialul ucrainean care a vorbit cu Washington Post a descris procesul de stabilire a țintelor, în general: Personalul militar ucrainean identifică țintele pe care dorește să le lovească și în ce locație, iar aceste informații sunt apoi trimise comandanților superiori, care transmit apoi cererea partenerilor americani pentru coordonate mai precise.

Americanii nu furnizează întotdeauna coordonatele solicitate, a spus oficialul, caz în care trupele ucrainene nu trag.

De luni de zile, guvernul ucrainean face lobby la Washington pentru arme de precizie cu rază de acțiune mai lungă.

Kievul posedă lansatoare HIMARS și o armă similară, sistemul de rachete cu lansare multiplă M270, fiecare dintre acestea lansând o rachetă fabricată în SUA care poate parcurge până la 80 de kilometri.

Oficialii ucraineni au căutat să obțină, de asemenea, sistemul de rachete tactice al armatei, sau ATACMS, o muniție care poate fi lansată din același lansator și care poate parcurge până la 185 de mile.

Oficialii administrației Biden au refuzat să furnizeze această armă, care este disponibilă în cantități limitate și care este văzută de americani ca o escaladare care ar putea provoca Rusia și ar putea antrena Statele Unite direct în război.

Kievul a promis că nu va folosi racheta cu rază mai lungă de acțiune pentru a lovi dincolo de granițe.
Înaltul oficial ucrainean a susținut că armata ucraineană s-ar confrunta cu aceleași limitări pe care le are acum cu proiectilele HIMARS convenționale dacă ar primi ATACMS, Ucraina fiind în continuare dependentă de coordonatele de țintire ale SUA.

„Oricum controlați fiecare foc de armă, așa că atunci când spuneți: „Ne este teamă că îl veți folosi în alte scopuri”, ei bine, nu putem face acest lucru chiar dacă vrem”, a declarat oficialul ucrainean.

Americanii resping însă această declarație: „Nu este „adevărat” că „ucrainenii trec țintele pe la noi pentru aprobare”.

Oficialii militari ucraineni au declarat că forțele rusești și-au retras stocurile de muniție în afara razei de acțiune a HIMARS, ceea ce a dus la o scădere abruptă a bombardamentelor zilnice asupra orașelor și soldaților ucraineni, dar a redus, de asemenea, capacitatea Kievului de a ținti arsenalul Moscovei. Cu ATACMS, ucrainenii ar putea probabil să vizeze instalațiile militare rusești din Crimeea.

Statele Unite au aprobat recent achiziționarea și livrarea unei alte muniții ghidate prin GPS, bomba cu diametru mic lansată de la sol, sau GLSDB, care poate parcurge mai mult de 90 de mile și poate fi lansată de la HIMARS și lansatoare similare. Muniția a fost inițial proiectată pentru a fi lansată din aeronave, dar a fost reproiectată.

Șeful forțelor militare ucrainene de rachete și de pregătire a artileriei, generalul-maior Andriy Malinovsky, a declarat pentru The Washington Post într-un interviu din octombrie că aliații occidentali ai Ucrainei au confirmat coordonatele țintelor înainte de contraofensiva de la Harkov.

Partenerii au elaborat un proces, a spus el, Ucraina primind coordonate precise pentru a se asigura că nu vor rata ținta cu sistemele de artilerie cu rachete cu lansare multiplă, deoarece contraofensiva rapidă a prins forțele rusești nepregătite.

Sursa foto: Captura video

Informațiile de țintire au oferit, de asemenea, o soluție pentru situațiile în care bruiajul semnalului de către ruși a împiedicat recunoașterea aeriană cu drone pe câmpul de luptă, a declarat Malinovsky.

„Conform hărților și software-ului nostru, un punct țintit va avea un singur set de coordonate”, a declarat Malinovsky. „Dar atunci când dăm acest obiectiv partenerilor pentru analiză, coordonatele sunt diferite. De ce? Pentru că americanii și țările NATO au acces la sateliți militari.

„Practic, suntem cu toții mereu online”, a adăugat el. „Ei ne dau imediat coordonatele și apoi tragem imediat cu MLRS-ul”.

Un al treilea oficial ucrainean a confirmat că țintirea trece toată prin intermediul unei instalații americane de pe teritoriul NATO și a descris procesul ca fiind „foarte rapid”. The Post nu dezvăluie numele bazei la cererea oficialilor americani care au invocat probleme de securitate.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:33 - Drama românilor din Valencia, la o lună după ce furtuna a distrus tot. „Nu mă gândeam că în Spania nu primeşti ajutor imediat”
21:09 - Drulă: Noi am vrea o alianță de dreapta dacă Bolojan preia PNL, cum spune toată lumea pe la colțuri / Programul PNL nu are nimic liberal, numai din astea ca la Ceaușescu / Nu cred ce spune Ciolacu, cred că el vrea toată puterea (VIDEO)
20:56 - Nicolae Ciucă: “Doar PNL poate sparge blatul toxic dintre PSD și AUR în turul I. Vă dau o veste, PSD va pierde încă o dată alegerile prezidențiale” / “Acest obiectiv a ajuns să fie obsesiv pentru ei” (VIDEO)
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)