Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a anunțat marți că Ucraina trebuie să se pregătească să exporte cereale în mare parte prin porturile sale de la Dunăre, deoarece Rusia blochează practic livrările prin porturile de la Marea Neagră, conform Reuters, citat de Agerpres.
În iulie anul trecut, ONU și Turcia au intermediat un acord între Moscova și Kiev pentru siguranța trecerii cerealelor din Marea Neagră, în contextul crizei alimentare mondiale și a blocării porturilor ucrainene. Moscova a amenințat că va opri acordul după 18 iulie dacă cerințele, inclusiv eliminarea obstacolelor pentru exporturile rusești de cereale și îngrășăminte, nu sunt îndeplinite. Rusia afirmă că promisiunile de sprijin pentru exporturi nu au fost respectate.
„În condiţiile în care Rusia blochează efectiv funcţionarea coridorului de cereale, trebuie să fim pregătiţi să trecem aproape întregul volum de export al noii recolte prin porturile dunărene”, a scris pe Facebook, directorul adjunct al Autorităţii Porturilor Maritime din Ucraina, Dmitro Barinov.
După ocuparea unei părți din teritoriul său de către Rusia și blocarea porturilor importante la Marea Neagră, Ucraina a înregistrat o scădere semnificativă a producției și exporturilor de cereale. În 2022, producția a scăzut la 53 de milioane de tone, față de nivelul record de 86 de milioane de tone în 2021. Pentru acest an, se estimează că producția va ajunge la 46 de milioane de tone.
În ciuda diminuării recoltei, Ucraina se va confrunta cu necesitatea de a exporta peste 30 de milioane de tone de cereale și milioane de tone de uleiuri vegetale și oleaginoase. Dacă un coridor eficient pentru cereale ar fi disponibil, aproximativ jumătate din exporturile agricole ucrainene ar fi direcționate către porturile de la Marea Neagră, în timp ce un sfert ar trece prin porturile de pe Dunăre și restul ar fi exportat prin frontiera terestră de vest.
Autoritatea Porturilor Maritime din Ucraina a anunțat că în luna mai cele trei porturi de la Dunăre au exportat o cantitate record de trei milioane de tone de alimente. Pe tot parcursul anului 2021, aceste porturi au procesat 5,5 milioane de tone de marfă. Oficialii ucraineni susțin că volumele de export ar putea crește dacă canalul Bâstroe de pe Dunăre ar fi adâncit. Planurile de a adânci canalul ar putea fi demarate în acest an.