Ucraina insistă să primească o „formulă” de aderare la NATO

Ucraina insistă să primească o „formulă” de aderare la NATO
Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov. Foto: Hepta.ro / DPA Images / Boris Roessler

Ministrul ucrainean al Apărării, Oleksii Reznikov, a declarat vineri că țara sa se așteaptă ca la summitul NATO de la Villnius, care este programat pe 11 și 12 iulie, să primească un răspuns clar și o „formulă” de a deveni membră a alianței.

Ucraina se așteaptă să adere la NATO

„Mă aştept de la ei să dea un semnal clar, inteligibil şi o formulă pentru noi, desigur, de a deveni membru NATO”, a transmis ministrul ucrainean prin intermediul serviciului său de presă.
Volodimir Zelenski insistă foarte tare pentru aderarea Ucrainei la NATO, chiar dacă înțelege că acest lucru nu este posibil atât timp cât țara sa se află în război.
Șeful de cabinet al lui Zelenski, Andrii Iermak, a transmis, miercuri, că Ucraina așteaptă de la summitul de la Vilnus o invitație privind aderarea la NATO. Lipsa unei decizii „puternice” în acest sens i-ar demoraliza pe cetăţenii ucraineni, a susținut el.
Iermak a mai spus că sunt în desfășurare consultări între Kiev și Washington asupra măsurilor pe care liderii statelor membre NATO le-ar putea aproba la summit pentru a consolida securitatea Ucrainei până când va putea beneficia de garanții de securitate formale din partea alianței.

Membrii NATO se tem de consecințele aderării Ucrainei la alianță

Totuși, membrii NATO se tem că aderarea Ucrainei la NATO va duce alianța într-un război cu Rusia.
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, subliniază că în momentul de față este necesară continuarea sprijinului militar occidental pentru Ucraina.
Armata ucraineană a reușit cu armele occidentale să lanseze contraofensiva pentru a recupera teritoriile ocupate de ruși.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`