Ucraina, înconjurată de Rusia din trei părți. Analiză CNN despre punctele strategice prin care ar putea începe eventuala invazie rusă

Publicat: 13 02. 2022, 17:25
Actualizat: 13 02. 2022, 17:29
Foto: Hepta.ro / Sputnik / Maksim Blinov

Federația Rusă a concentrat peste 100.000 de trupe în apropiere de frontierele ucrainene, arată estimările SUA, alimentând temerile serviciilor de informații occidentale și ucrainene că o invazie ar putea fi iminentă, relatează CNN.

Ucraina, înconjurată de Federația Rusă din trei părți. Pe unde ar putea începe o eventuală invazie

Pe măsură ce eforturile diplomatice pentru evitarea războiului continuă, analiștii avertizează că armata rusă reprezintă o amenințare imediată pentru Ucraina.

Cu toate acestea, dacă invazia va începe într-adevăr în cele din urmă, este neclar deocamdată pe unde va fi lansată. Federația Rusă a creat puncte de presiune pe trei laturi ale Ucrainei – în Crimeea în sud, pe partea rusă a graniței dintre cele două țări, respectiv în Belarus în nord.

Estul Ucrainei

Atenția s-a concentrat preponderent pe regiunile separatiste Donețk și Lugansk, unde forțele ucrainene și separatiștii sprijiniți de Rusia sunt în conflict încă din 2014. Principala presupunere a celor care analizează manevrele rusești pleacă de premisa că Moscova ar putea spori puterea militară pe care deja o deține acolo, ceea ce transformă estul Ucrainei în poziția care facilitează cel mai mult lansarea unei invazii.

Imaginile din satelit arată că baza masivă de la Ielnia, care adăpostea tancuri, artilerie și altă tehnică militară rusă, a fost în mare parte golită, iar echipamentele par să fi fost mutate mai aproape de frontieră în ultimele zile.

O cantitate importantă de armament – inclusiv 700 de tancuri și lansatoare de rachete balistice – fusese adusă la Ielnia în ultima parte a anului 2021, însă a dispărut de acolo. Imaginile distribuite pe rețelele sociale arată cum o parte din echipamente au fost transportate mai în sud, către Bryansk, o regiune aflată în apropierea Ucrainei.

Belarus

Îngrijorările au devenit tot mai mari și în ceea ce privește acumularea masivă de forțe ruse care are loc în Belarus, un aliat apropiat al Rusiei, care ar putea oferi o altă cale pentru invadarea Ucrainei. Moscova și Minskul au început joi 10 zile de exerciții militare comune, la o scară și într-un moment care au pus Occidentul în alertă.

Se crede că este cea mai mare desfășurare de forțe ruse în Belarus după încheierea Războiului Rece, cuprinzând până la 30.000 de trupe de luptă, forțe pentru operații speciale Spetsnaz, avioane de vânătoare SU-35, sisteme de rachete balistice Iskander și sisteme de apărare antiaeriană S-400, potrivit precizărilor transmise recent de secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Este totodată cel mai mare exercițiu pe care l-au efectuat forțele militare belaruse în orice moment al anului, susține Centrul pentru studii strategice internaționale (CSIS). Moscova susține că scopul manevrelor, intitulate generic „Allied Resolve-2022”, se referă și la respingerea „agresiunii străine”.

Unii se tem că desfășurarea de forțe în Belarus ar putea fi parte dintr-un plan pentru înaintarea către Kiev, din nord, având în vedere distanța mică dintre capitala ucraineană și frontiera belarusă.

Crimeea

Peninsula anexată de Federația Rusă în 2014 ar putea fi o scenă naturală pentru orice operațiune nouă, însă este neclar dacă Moscova va încerca să lanseze o invazie din Crimeea.

Imaginile din satelit arată că și aici are loc o desfășurare masivă de trupe și echipamente, cu sute de vehicule militare la nord de capitala Simferopol.

În plus, Maxar Technologies a depistat joi în premieră o desfășurare nouă de forțe pe coasta de nord-vest a peninsulei, în apropiere de orașul Slavne. Chiar în aceeași zi, în principalul port din Crimeea, Sevastopol, soseau mai multe nave de război.

Marina ucraineană spune că „Rusia continuă să militarizeze Regiunea Mării Negre”, încercând să pună presiune pe „Ucraina și lumea întreagă”.

Forțele navale ucrainene „sunt pregătite pentru evoluția oricăror scenarii și provocări, pentru a apăra țara de pe mare”, a adăugat marina Ucrainei.

O mișcare prin sudul Ucrainei ar putea fi asistată de trupele din Transnistria, unde are loc de asemenea o acumulare de trupe rusești.