Mii de ucraineni duc o luptă contracronometru pentru a reconstrui, proteja și dezvolta un sistem energetic care și-a pierdut jumătate din capacitatea de producție de energie.
Ucrainenii duc o luptă contracronometru pentru a-și consolida rețeaua electrică și centralele care încă mai funcționează după atacurile devastatoare rusești ce au lăsat o mare parte din populație fără energie esențială supraviețuirii în timpul iernii.
Mii de ucraineni se grăbesc să reconstruiască, protejeze și dezvolte un sistem energetic care și-a pierdut jumătate din capacitatea de generare a energiei.
Provocarea este și mai mare: atacurile aeriene ale Rusiei au făcut ca Ucraina să depindă în cea mai mare parte de infrastructura nucleară, care rămâne neprotejată împotriva rachetelor. Și nu mai este suficient timp pentru a remedia această situație.
Experții prevăd deja o raționalizare a energiei care ar lăsa oamenii fără electricitate o mare parte a zilei, anunță Politico. La aceasta se adaugă un val de frig și atacuri asupra sistemului de energie nucleară, iar Ucraina s-ar putea confrunta cu pene de curent de până la 20 de ore pe zi, a declarat Oleksandr Kharchenko, director general la Energy Industry Research Center și consilier al guvernului ucrainean pe probleme de energie.
Aceasta înseamnă că nu există căldură pentru locuințe, nu există energie electrică pentru fabricile esențiale pentru război, iar ucrainenii părăsesc țara în căutare de refugiu. „Sunt foarte îngrijorată”, a declarat Viktoriya Gryb, un deputat ucrainean independent care conduce subcomisia pentru securitate energetică a parlamentului. „Situația este cu adevărat critică și sper că partenerii internaționali …ne vor oferi asistență cât mai curând posibil”.
Este o evaluare împărtășită de aliații Ucrainei, Kievul făcând apel la ei pentru asistență rapidă. „Anticipăm o iarnă… foarte grea”, a declarat un înalt oficial al Statelor Unite, căruia i s-a acordat anonimatul pentru a vorbi deschis. „Oamenii vor muri în casele lor pentru că Rusia distruge infrastructura energetică”.
Luna trecută, Ucraina a cerut ajutorul Uniunii Europene, temându-se că Rusia va ataca în curând infrastructura sa atomică. Rezervele de combustibil ale Ucrainei sunt diminuate.
„Rezervele de gaz ale țării ar putea să nu fie suficiente pentru a satisface cererea în această iarnă”, a declarat Aura Sabadus, expert pe piețele energetice din Europa de Est în cadrul companiei de consultanță ICIS, deoarece există o „incertitudine” despre capacitatea Kievului de a-și îndeplini obiectivele de umplere a depozitelor de gaz.
Situația a fost înrăutățită în acest an de absența companiilor și brokerilor occidentali, care au fost „reticenți în a injecta gaze în depozite din cauza atacurilor repetate ale Rusiei și a marjelor mai puțin atractive”, a adăugat ea.
Un alt factor imprevizibil este vremea în sine. Potrivit lui Carlo Buontempo, director al serviciului Copernicus al UE privind schimbările climatice, nu există încă un „semnal clar” care să indice cât de reci vor fi următoarele luni în țară. Cu toate acestea, el a menționat că un val de frig este „plauzibil”.
În cel mai rău scenariu – scăderea temperaturii sub minus 10 grade Celsius și paralizarea centralelor nucleare ucrainene – țara s-ar putea confrunta cu pene de curent de până la 20 de ore pe zi, a declarat Kharchenko. Acest lucru ar crea o altă criză umanitară pentru Europa. „Mai mulți oameni vor părăsi Ucraina ca refugiați și vor merge în Europa”, a declarat Gryb, un deputat.