Ucraina îi va prezenta lui Joe Biden o listă cu ținte din Rusia pe care le poate lovi dacă primeşte undă verde

Ucraina îi va prezenta lui Joe Biden o listă cu ținte din Rusia pe care le poate lovi dacă primeşte undă verde
Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Oficialii ucraineni se pregătesc să prezinte o listă de ținte cu rază lungă de acțiune în Rusia oficialilor de top din securitatea națională a SUA pe care cred că armata Kievului le poate atinge dacă Washingtonul ar ridica restricțiile asupra armelor americane.

Ucraina folosește lista ca un ultim efort de a convinge Washingtonul să ridice restricțiile privind armele americane folosite în interiorul Rusiei. În timp ce Ucraina a furnizat anterior SUA unele dintre potențialele sale ținte în Rusia, această listă ar trebui să fie mai adaptată, potrivit Politico.

Ministrul apărării al Ucrainei, Rustem Umerov, și Andriy Yermak, consilier principal al președintelui Volodymyr Zelenskyy, vor fi în Washington săptămâna aceasta și intenționează să prezinte lista administrației în timpul discuțiilor lor, potrivit a trei persoane familiarizate cu eforturile Ucrainei.

Statele Unite au spus de luni de zile că ridicarea restricțiilor nu va face o diferență strategică în război, deoarece Rusia și-a mutat cele mai importante ținte, inclusiv avioanele, înapoi de la graniță și în afara lor.

Dar Kievul a identificat câteva ținte de mare valoare pe care le poate atinge cu rachete furnizate de SUA, au spus sursele. Speră că lista își va consolida campania pentru a-l convinge pe președintele Joe Biden să se răzgândească.

„Nu ar trebui să existe restricții privind gama de arme pentru Ucraina, în timp ce teroriștii nu au astfel de restricții”, a spus Zelenskyi într-un comunicat luni. „Apărătorii vieții nu ar trebui să se confrunte cu restricții privind armele.”

Toate cele trei persoane care au discutat cu POLITICO au primit anonimatul pentru a vorbi despre discuții sensibile. Consiliul Naţional de Securitate şi Pentagonul au refuzat să comenteze.

Vizita lui Umerov și Yermak vine în timp ce Ucraina continuă să-și intensifice incursiunea în regiunea de graniță rusă Kursk și se confruntă cu consecințele atacului masiv cu rachete al Moscovei asupra rețelei sale energetice.

Oficialii ucraineni au făcut lobby de mult timp asupra administrației Biden pentru a ridica restricțiile asupra armelor americane, astfel încât armata să poată lansa mai ușor ofensive în interiorul Rusiei și împinge forțele ruse înapoi de la graniță. Administrația a spus încă de la începutul războiului că își face griji că ridicarea restricțiilor ar putea determina Rusia să lanseze atacuri și mai agresive asupra Ucrainei.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Artefacte de 3.000 de ani au fost descoperite în Bistrița-Năsăud. Au fost găsite într-unul dintre cele mai importante situri arheologice din țară
23:51 - Primarul din Sfântu Gheorghe, supărat că elevii deja au distrus mobilierul nou pus în școli: „Vor trebui să plătească părinții”
23:16 - Sfârșit tragic pentru primul urs polar văzut în Islanda din 2016. Animalul a fost împușcat de poliție
23:14 - Marcel Boloș: Majorările de salarii au avut impact pe buget. Știu că pare destul de ciudat că au crescut încasările la buget, dar în același timp s-a mărit și deficitul / Care este explicația
22:54 - Mii de animale și-au pierdut viața în urma inundațiilor din Galați și Vaslui. Care este bilanțul
22:31 - Câți bani primim de la UE pentru pagubele generate de inundații. Ciucă: „România nu a fost reprezentată de către premierul Ciolacu la întâlnirea crucială”
22:28 - Un salvamar a fost amendat cu 1.000 de euro pentru că a salvat o femeie de la înec. Ce s-a întâmplat de fapt
21:58 - Oana Florea (PSD): Eu nu îl văd pe Klaus Iohannis în Parlament. Cum ar putea el să intre în lift cu 5 senatori odată sau să stea în bancă? S-ar potrivi la Comisia de turism, Comisia de sport, dacă ar veni la birou (VIDEO)
21:54 - Mihaela Popa (România Renaște), despre „amendamentul Iohannis”: „Sunt lucruri care atentează la democrație și asta e poate cel mai grav când faci o lege pentru un om” (VIDEO)
21:54 - Românii au intrat pe piața imobiliară dintr-o țară din Africa. Pot câștiga 3.000 de euro lunar din chirie