Ucraina „ia în considerare propunerea” Rusiei de a purta discuții la Minsk

Ucraina „ia în considerare propunerea” Rusiei de a purta discuții la Minsk
Foto: Hepta.ro / DPA Images / Ukrainian President s Office

Guvernul Ucrainei „ia în considerare propunerea” de a purta discuții cu o delegație rusă la Minsk, capitala Belarusului, a anunțat consilierul prezidențial ucrainean Oleksiy Arestovych, vineri, pentru CNN.

Ucraina spune că „ia în considerare propunerea” Rusiei de a purta discuții la Minsk

Mesajul Kievului vine în contextul în care, anterior, Kremlinul a transmis – prin vocea purtătorului său de cuvânt, Dmitry Peskov – că ar fi gata să trimită o delegație în capitala belarusă pentru negocieri cu Ucraina. Potrivit Moscovei, delegația ar putea cuprinde inclusiv oficiali din Ministerul apărării și din Ministerul afacerilor externe.

Demilitarizarea Ucrainei ar fi un aspect esențial în ceea ce privește neutralitatea Ucrainei, a ținut să adauge Dmitry Peskov.

Ulterior, președintele Vladimir Putin a făcut apel la armata Ucrainei să preia puterea „în propriile mâini”, spunând că un astfel de gest ar facilita negocierile între două părți.

Într-un mesaj separat ce a fost publicat vineri după prânz, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a făcut apel la organizarea unor negocieri directe cu omologul său rus, Vladimir Putin.

Invadată de Federația Rusă din trei părți și cu forțele militare ale armatei ruse tot mai aproape Kiev, Ucraina resimte tot mai multă presiune. Trupele ruse au pătruns deja în districtul Obolon, aflat în nordul orașului la doar câțiva kilometri de centru, conform precizărilor transmise de Ministerul ucrainean al apărării.

Volodimir Zelenski nu a menționat în mod explicit statutul de neutralitate, însă a sugerat că ar fi dispus să discute inclusiv acest aspect, insistând totodată că țara sa ar trebui să primească o serie de garanții de securitate.

„Astăzi am auzit de la Moscova ceea ce doresc să discute. Vor să discute despre statutul de neutralitate al Ucrainei. Am întrebat toți partenerii statului dacă sunt alături de noi. Sunt alături de noi, dar nu sunt pregătiți să ne ia într-o alianță cu ei (…). Nu ne temem să discutăm cu Rusia, nu ne temem să discutăm despre nimic, despre garanții de securitate pentru țara noastră. Nu ne este frică să discutăm despre statutul de neutralitate”, a declarat liderul ucrainean.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
14:15 - Nicole Kidman spune că „rezistă cu greu” după moartea mamei ei: „Mi-aș dori ca mama să fie aici”
14:09 - Ce au discutat Vladimir Putin și Elon Musk în secret. Îngrijorări serioase privind securitatea internațională
14:06 - 7 persoane arestate pentru amenințări cu moartea împotriva directorului artistic de la Jocurile Olimpice. Thomas Jolly, acuzat că a batjocorit un moment sacru pentru creștini
13:55 - Patru astronauți blocați în Spațiu, pe ISS, după problemele tehnice ale Starliner, s-au întors în sfârșit pe Pământ
13:40 - Rareș Bogdan: România trece prin transformări uluitoare. Nu ne putem permite să pierdem bani din PNRR și nici să fragilizăm această graniță unde suntem ostași străjeri pentru Europa și NATO (VIDEO)
13:39 - Alexandru Dimitriu (USR): „Este inadmisibil să vii din serviciile secrete să intri în politică sau foști politicieni să intre în serviciile secrete”
13:19 - Rareș Bogdan: Avem cel mai pregătit om care să asigure echilibru în următoarea perioadă de cinci ani de zile a României, generalul Ciucă. Alianța dintre PSD și AUR nu e o curiozitate pentru noi (VIDEO)
13:18 - Un senator din SUA a murit la câteva săptămâni după ce a căzut într-o piscină goală în timp ce conducea o mașină de tuns iarbă. El va apărea pe buletinele de vot
13:18 - Scandal la Episcopia Sălajului: Vicarul instituției, reținut după ce ar fi furat din vistierie o sumă uriașă de bani
12:54 - Pensionarii care vor primi o pensie mai mică sau deloc în noiembrie. Ce spune Casa de Pensii despre aceste cazuri