Invazia rusă ar urma să mai dureze alte patru luni, susține Ministerul ucrainean al apărării, care a realizat estimarea pe baza informațiilor scurse din interiorul armatei ruse, transmite Mirror.
„Operațiunea militară specială”, cum numește Federația Rusă războiul de agresiune pe care l-a declanșat împotriva Ucrainei, se va încheia probabil în luna septembrie, conform informațiilor care ar fi fost scurse chiar din interiorul armatei invadatoare.
Principalul directorat de informații din cadrul ministerului ucrainean a lansat marți un comunicat în care susține că „ocupanții” orașului-port Mariupol efectuează „o curățenie generală”, arzând trupurile neînsuflețite în trei crematorii mobile.
Potrivit părții ucrainene, „ocupanții” iau în considerare să anexeze orașul Mariupol și alte teritorii capturate din sudul Ucrainei, alături de Crimeea ocupată, pentru a continua „integrarea în spațiul economic rus”. Inițiativa ar fi parte dintr-un „plan corespondent” cu un termen-limită fixat pentru nu mai devreme de 2030.
Ca parte din integrarea orașului Mariupol, guvernul rus a comandat sigilii și ștampile pentru „administrația de ocupație”, cu inscripția: „Rusia, Republica Donbasului, Mariupol, administrația militaro-civilă”. Kievul susține că aceste vor fi oferite unui număr de instituții, inclusiv celor din educație, spitalelor, poliției, registraturilor și administrației.
„Chiar dacă majoritatea sunt acum complet distruse de trupele ruse”, a punctat Ministerul ucrainean al apărării.
Mariupolul a fost asediat încă din faza inițială a invaziei, iar trupele ruse ar fi pătruns miercuri inclusiv în principalul complex din combinatul Azovstal, ultima redută a luptătorilor ucraineni care apără orașul de la Marea Azov.
Autoritățile locale spun că forțele ruse au deportat aproape 40.000 de oameni din Mariupol în Federația Rusă sau în Donețkul ocupat.
„Am verificat deja listele cu cei care au fost deportați din Mariupol către Rusia sau așa-zisa republică populară Donețk. Aproape 40.000 de persoane. Acum au început să ascundă aceste liste. Din păcate, nu putem verifica totul în acest moment, dar continuăm efortul”, a declarat primarul din Mariupol, Vadym Boicenko, citat de CNN.
Armata rusă, susține edilul, „duce populația locală la periferia Rusiei, în Orientul Îndepărtat sau în Siberia, și acolo îi folosesc la diverse treburi”.