Ucraina este puternic dependentă de energia nucleară. Pe teritoriul acesteia se află 4 centrale, cu 15 reactoare care generează 54% din necesarul de electricitate. Cea mai mare parte a combustibilului nuclear folosit provine din Rusia și sunt completate de compania americană Westinghouse, potrivit world-nuclear.org.
Toate reactoarele care operează astăzi sunt de tip VVER, dezvoltate inițial în Uniunea Sovietică și răcite cu apă. Douăsprezece dintre reactoarele care furnizează energie în acest moment au intrat în funcțiune în anii 1980, unul în 1995 și două în 2004.
Centralele au generat aproximativ 13.107 gigawați electrice (GWe) în 2020, a treia cea mai mare cantitate de energie nucleară generată din Europa, după Rusia (27.653 GWe) și Franța (61.370 GWe).
Patru dintre cele mai importante reactoare sunt grupate pe în centrul Rivne, situat în nord-vestul Ucrainei, lângă granița cu Belarus, iar două sunt în uzina Khmelnitski, la aproximativ 180 km (110 mile) sud-est de amplasamentul Rivne. Trei reactoare se află în uzina din sud, la aproximativ 170 km la nord de orașul-port Odesa. Restul de șase reactoare funcționează în uriașa centrală Zaporizhzhia.
Atacul centralei nucleare Zaporizhzhia, din noaptea de joi spre vineri a declanșat îngrijorări internaționale cu privire la siguranța mondială.
Focul a izbucnit la centrala nucleară Zaporizhzhia din Enerhodar după un atac al forțelor rusești.
„Ucraina are 15 reactoare nucleare. Dacă este o explozie, se termină tot. Sfârşitul Europei”, a reacționat președintele ucrainean Volodimir Zelenski, avertizând că în războiul declanșat de Rusia în țara lui soarta întregului continent e în joc. Reacții au venit deja din SUA și Marea Britanie.
Incendiul a fost între timp stins, fără a fi înregistrate victime, dar cu mare dificultate căci, în pirmă fază, rușii nu au permis pompierilor să intervină. Între timp, rușii au preluat controlul asupra centralei.
Zaporizhzhia este cea mai mare centrală nucleară din Europa și printre cele 10 cele mai mari din lume.