Într-un an și jumătate de conflict, minele terestre – alături de bombe neexplodate, obuze de artilerie și alte produse letale ale războiului – au contaminat o porțiune a teritoriului ucrainean cam de dimensiunea Flordei sau a Uruguayului. Practic, a devenit cea mai minată țară din lume, relatează The Washington Post.
Această transformare a teritoriului ucrainean este o calamitate pe termen lung – cum rar a fost văzut, spun experții în muniție – și ar putea fi nevoie de sute de ani și de miliarde de dolari pentru a-l readuce într-o stare optimă.
Datele colectate de guvernul ucrainean și de grupurile independente de profil surprind o imagine sumbră.
„Cantitatea mare de muniție din Ucraina este pur și simplu fără precedent în ultimii 30 de ani. Nu se compară cu nimic”, a declarat Greg Crowther, director de programe la Mines Advisory Group, o organizație britanică din zona de curățare a minelor și a munițiilor neexplodate.
Circa 30% din teritoriul Ucrainei a fost expus conflictului sever și va avea nevoie de operații de deminare costisitoare, periculoase și de durată, arată un raport efectuat recent de GLOBSEC, un think tank din Slovacia.
Întrucât conflictul este în desfășurare, este imposibil să efectuezi cercetări și calcule precise, dar amploarea și concentrarea munițiilor fac ca Ucraina să fie mai contaminată decât țări puternic minate ca Afganistan și Siria.
De la începutul invaziei și până în iulie 2023, ONU a înregistrat 298 de morți civile din cauza resturilor explozive pe care le-a provocat războiul. Un număr de 22 dintre ele au fost înregistrate în rândul copiilor.
Ambele tabere folosesc mine. Rusia și-a minat puternic zonele pe care le controlează, în așteptarea contraofensivei ucrainene, și a folosit mult mai multe mine antipersonal interzise. Micuțele și letalele mine antipersonal, care sunt declanșate de simpla greutate a corpului uman, nu pot face diferența între combatant și necombatant.