Departamentul de Stat al SUA a suspendat aproape tot ajutorul extern, inclusiv asistența nemilitară pentru Ucraina. Decizia a șocat ONG-urile ucrainene, multe dintre acestea se bazează aproape în exclusivitate pe sprijinul SUA, unele exprimându-și îngrijorarea cu privire la capacitatea lor de a supraviețui suspendării ajutorului.
Organizațiile din Ucraina care sprijină veteranii, mass-media locală și asistența medicală se numără printre cele cărora li s-a redus finanțarea de către Washington, multe instituții de presă locale mici și grupuri de ajutor au anunțat pe rețelele de socializare că ar trebui să se închidă drept urmare.
Olga Kucher de la Veteran Hub a declarat pentru AFP că ONG-ul ucrainean a trebuit să întrerupă lucrările filialei sale din orașul central Vinnytsia. O serie de alte ONG-uri ucrainene și internaționale au declarat că au fost afectate de înghețarea ajutorului.
Secretarul de stat al lui Trump, Marco Rubio, a ordonat vineri oprirea aproape a întregului ajutor extern al SUA, cu excepția Israelului și Egiptului, iar administrația Trump a trimis angajații în concediu administrativ acuzându-i că nu au respectat ordinul.
Organizațiile non-profit din Ucraina care rămân fără finanțare oferă o gamă largă de servicii umanitare, inclusiv consiliere, organizarea de evenimente culturale și furnizarea de servicii de bază, adesea unora dintre cele mai vulnerabile segmente ale societății.
„Sincer, încă nu înțelegem pe deplin amploarea impactului pe care îl va avea această decizie asupra sectorului civic și asupra tuturor celor afectați”, a declarat Olha Kucher, șefa departamentului de servicii la Veteran Hub, un ONG care sprijină soldații ucraineni, veteranii de război, și familiile lor, citată de Kyiv Independent, luni, 27 ianuarie.
„Sectorul civic joacă un rol important în sprijinirea veteranilor și a familiilor lor, în special prin intermediul serviciilor psihosociale, așa cum facem noi”.
Una dintre primele acțiuni ale lui Trump de după ce a ajuns la Casa Albă a fost semnarea unui ordin executiv prin care asistența străină pentru dezvoltare îngheață timp de 90 de zile, pentru a efectua o revizuire și a se asigura că este aliniată cu politicile noii administrații.
Formularea ordinului executiv a fost amplă, nefăcând nicio distincție între ajutorul umanitar și militar și nicio mențiune a vreunei scutiri.
Pentagonul a clarificat în 23 ianuarie că referitor la Ucraina, directiva „se aplică doar programelor de dezvoltare, nu sprijinului militar”.
Președintele Volodimir Zelenski a declarat în data de 25 de ianuarie că ajutorul SUA nu va înceta să circule spre Ucraina.
Dar chiar dacă ucrainenii au fost optimiști că deocamdată armele esențiale ale SUA vor fi în continuare trimise spre țara lor, starea lor a fost temperată de perspectiva unei pauze a ajutorului umanitar.
Acest lucru a fost agravat o zi mai târziu, când secretarul de stat al SUA, Marco Rubio, a emis „ordine de oprire a activității” pentru aproape toate granturile de asistență externă existente. Ordinele au intrat în vigoare imediat.
De la începutul războiului din Ucraina, USAID a oferit Ucrainei 2,6 miliarde USD în ajutor umanitar, 5 miliarde USD în asistență pentru dezvoltare și peste 30 miliarde USD în sprijin bugetar direct.
Dintr-o dată, peste noapte, organizațiile din Ucraina au fost lăsate în dificultate financiară.
Unul dintre ei este „Cukr”, un ONG și un mijloc mass-media cu sediul în Sumy, un oraș din nord-estul Ucrainei, situat la doar 30 de kilometri de granița cu Rusia, care a fost puternic afectat de război.
„Dacă ne pierdem toată finanțarea din SUA, nu vom rezista 90 de zile fără sprijin suplimentar”, a declarat Dmytro Tișcenko, cofondatorul Cukr, pentru Kyiv Independent.
Pe lângă faptul că este un canal media, Cukr (care înseamnă „zahăr” în ucraineană) organizează concerte și festivaluri și oferă, de asemenea, ateliere educaționale despre afaceri și sănătate mintală, resurse extrem de necesare pentru cei care trăiesc într-o regiune care este unul dintre cele mai puternic afectate de atacurile zilnice rusești cu rachete, bombe glisante și drone.
Tișcenko a spus că 30% din finanțarea organizației a fost în prezent înghețată și toate evenimentele planificate legate de acești bani au fost anulate.
„Chiar dacă încercăm să folosim resurse alternative pentru aceste proiecte, va trebui să ne gândim cum să le implementăm”, a spus el.
Valerii Garmash, șeful „Makes Sense”, un ONG dedicat dezvoltării jurnalismului independent în Ucraina, a declarat pentru Kyiv Independent că înghețarea USAID, chiar dacă este ridicată după 90 de zile, amenință supraviețuirea organizației sale și a altora asemenea.
„Un număr mare de organizații vor înceta pur și simplu să mai existe, nu știu cum ar trebui să supraviețuiască.” a spus ea, adăugând: „Organizații foarte bune, organizații valoroase, organizații importante. Dar ele ar putea pur și simplu să nu mai existe”.
Au existat speranțe că Ucraina ar putea fi scutită de înghețarea USAID în 25 ianuarie, când Financial Times (FT) a raportat că diplomați înalți din Biroul pentru Afaceri Europene și Eurasiatice al Departamentului de Stat au cerut o derogare completă pentru operațiunile din Ucraina, invocând preocupări de securitate națională.
O zi mai târziu, comunicatul de presă al Departamentului de Stat a anunțat totuși că Rubio „a întrerupt toată asistența străină a SUA finanțată de sau prin intermediul Departamentului de Stat și USAID pentru revizuire”.
SUA au suspendat programul de refugiați pentru ucraineni, numit „Uniți pentru Ucraina”, a anunțat site-ul web al serviciilor de cetățenie și imigrare (USCIS) al țării marți, 28 ianuarie, la mai bine de o săptămână după ce președintele american Donald Trump a emis un ordin executiv privind imigrația și securitatea frontierei.
Aceasta înseamnă că aplicațiile noi sunt efectiv înghețate până la finalizarea unei examinări.
Programul Uniți pentru Ucraina le-a permis ucrainenilor să rămână în SUA până la doi ani, să lucreze și să primească asigurare de sănătate. Solicitanții erau obligați să aibă un sponsor în SUA care să-i sprijine financiar pe durata șederii lor.
Până anul trecut, SUA acceptaseră peste 200.000 de ucraineni în cadrul programului. Peste 6 milioane de cetățeni ucraineni și-au părăsit casele în urma invaziei totale a Rusiei în 2022.
Decizia a fost anticipată după ce Departamentul de Securitate Internă al SUA a suspendat mai multe programe care le permiteau imigranților să se stabilească temporar în țară.
Potrivit unei directive văzute de New York Times, aceasta includea o inițiativă pentru ucraineni. Ordinul solicita oprirea imediată a „deciziilor finale” cu privire la cererile legate de aceste programe, în timp ce administrația le examina și va decide dacă le reziliază.
Această decizie va bloca intrarea imigranților care fug din unele dintre cele mai instabile locuri din lume, printre care Ucraina, Cuba, Haiti și Venezuela, printre altele, potrivit publicației.
Oficialii administrației Trump au mai spus că Trump consideră că multe dintre aceste programe „nu au fost legale de la bun început”.