Ucraina construiește o rețea de alianțe în timp ce așteaptă să fie primită în NATO, acordurile însă sunt o slabă consolare

Ucraina construiește o rețea de alianțe în timp ce așteaptă să fie primită în NATO, acordurile însă sunt o slabă consolare
Imagine de la vizita efectuată la Kiev de șeful Pentagonului, Lloyd Austin, și șeful diplomației americane, Antony Blinken, în aprilie. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / ABACA

Ucraina nu va primi o invitație de a se alătura NATO în timpul summitului de la Washington de săptămâna aceasta – sau chiar în curând – așa că Kievul își construiește propria rețea de alianțe despre care speră că-i va oferi o oarecare siguranță împotriva Rusiei.

Ucraina a semnat până acum 20 de acorduri bilaterale de securitate

Ucraina a semnat până acum 20 de acorduri bilaterale de securitate cu aliații săi. Acestea includ prevederi concrete de ajutor militar și financiar pe termen lung și instruire pentru trupele ucrainene, precum și livrări de arme, dar nu desfășurarea de soldați străini care să lupte în Ucraina.

Acordul de 21 de pagini cu SUA, semnat luna trecută, arată „sprijinul puternic și durabil al Washingtonului pentru Ucraina”, a declarat săptămâna aceasta secretarul american al Apărării, Lloyd Austin.

Dar aceste oferte de ajutor sunt o slabă consolare în comparație cu ceea ce obțin aliații NATO cu drepturi depline. Alianța este construită în jurul articolului 5 – prevederea „toți pentru unu” și „unu pentru toți” conform căreia un atac asupra unui membru este tratat ca un atac asupra tuturor. Ea obligă țările NATO să ofere sprijin, inclusiv trupe, pentru a proteja un coleg de alianță.

Garanția NATO este un tratat, adică țările l-au ratificat și prevederile sale sunt legi.

Acordurile nu prevăd niciun angajament că aliații Kievului vor trimite trupe în ajutor

Ofertele pe care le-a primit Ucraina nu oferă însă o astfel de protecție. Acordurile nu prevăd niciun angajament că aliații Kievului vor trimite trupe în ajutor, oferind în schimb o consultare în 24 de ore pentru a discuta răspunsul adecvat în cazul unei noi agresiuni ruse.
De asemenea, nu sunt tratate, deci nu sunt obligatorii pentru guvernele care le-au semnat.

„[Ucraina trebuie] să câștige mai întâi acest război. Și facem tot ce putem pentru a ne asigura că ei pot face asta. De aceea, președintele nostru a semnat un acord bilateral de securitate, la fel ca și alte țări.

Acele acorduri îi vor ajuta să se apere în timp ce lucrează la lucrurile necesare pe care trebuie să le facă pentru a putea să intre în NATO”, a declarat John Kirby, consilier pentru comunicații pentru securitate națională la Casa Albă, la o conferință de presă luna trecută.

Deoarece acordurile nu sunt obligatorii, un viitor lider precum Donald Trump din SUA sau Marine Le Pen din Franța ar putea alege să le ignore. Cu toate acestea, ele semnalează sprijinul politic și economic pentru Ucraina din partea aliaților săi.

Alegerile din unele țări care au semnat acordurile ar putea să pună în dificultate Ucraina

„Sunt alegeri în unele țări care au semnat acorduri cu noi. Și dacă este clar că schimbarea liderului în Marea Britanie nu va afecta sprijinul, putem garanta același lucru cu SUA, Franța sau alte țări europene?” a întrebat Hanna Shelest, directorul programului de studii de securitate la Centrul Analitic Prism din Ucraina.

„Pe ce se poate baza Ucraina este că Statele Unite au fost întotdeauna foarte consecvente în punerea în aplicare a acordurilor de această natură între administrații”, a declarat pentru POLITICO un înalt oficial american căruia i-a fost permis să vorbească doar cu condiția de a păstra anonimatul.

De asemenea, membrii Alianței plănuiesc să consolideze acordurile săptămâna viitoare la Washington.
„La summitul NATO vom implementa un cadru integrat în care toate aceste acorduri bilaterale de securitate sunt reunite și stabilite într-un sistem care se întărește reciproc, care mărește impactul fiecărui acord într-un tot comun”, a spus oficialul american, fără a oferi detalii despre cum ar funcționa acel proces.

Anul trecut, 32 de țări s-au angajat să semneze acorduri individuale de securitate cu Ucraina. Până astăzi, Kievul a semnat 19 acorduri bilaterale cu diverse țări și unul cu Uniunea Europeană.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:24 - Marian Rasaliu: Dacă PSD n-ar fi venit la guvernare alături de PNL, ar fi fost un dezastru pentru România. Relația dintre USR și PNL a trântit România jos de tot (VIDEO)
19:16 - Diana Stoica (USR), despre modificarea legislativă care îi permite lui Klaus Iohannis să candideze la Senat: Iohannis o ia pe urmele lui Iliescu. Asta e o lege dată cu dedicație pentru un singur om (VIDEO)
18:59 - ANPC a închis 13 magazine din București. Spațiile comerciale sunt acuzate că au vândut ilegal tutun către minori
18:59 - Bușoi (PNL): E nevoie de Iohannis în Parlamentul României. Nu ne e teamă, nu vom pierde voturi / PSD azi e, într-o oarecare măsură, diferit față de vechiul PSD (VIDEO)
18:53 - Ministrul Mediului a anunțat ce măsuri sunt luate pentru a diminua impactul viiturilor de pe Dunăre, care se îndreaptă spre România: „Nu ar trebui să existe motive de îngrijorare”
18:37 - Atenție! Ce ajutor de încălzire va primi un pensionar care avea o pensie de 2050 de lei înainte de recalculare
18:31 - La ce trebuie să avem grijă când citim indicațiile de spălat și călcat de pe haine? Cinci simboluri la care trebuie să fim atenți
18:29 - Ghiță Ciobanul, după ce Regele Charles a anunțat că angajează cioban pentru cele 2.000 de oi ale sale: „Am și eu oi câte are regele. M-am uitat de bani, dar nu scrie în anunț. Meseriași nu mai găsești nici la noi”
17:59 - Stare de alertă în Budapesta, după ce Dunărea a ieșit din matcă și continuă să crească. Mii de persoane participă la activitatea de apărare (GALERIE FOTO)
17:58 - Anchetă în Iași după apelul suspect pe care l-a efectuat un copil de 13 ani la 112