În declarația sa finală în disputa privind accesul la Marea Azov, Ucraina a cerut joi Curții Permanente de Arbitraj ca Rusia să demonteze podul Kerci. Cele două țări s-au confruntat pentru prima dată cu privire la accesul la marea din jurul Crimeei în 23 septembrie în fața celei mai vechi instanțe de arbitraj din lume, cu sediul la Haga.
„Tribunalul trebuie să ordone Rusiei să demonteze și să îndepărteze așa-numitul Pod Kerci”, a declarat Oksana Zolotariova, director de drept internațional în cadrul Ministerului ucrainean al Afacerilor Externe, potrivit Le Figaro.
Din septembrie 2016, Kievul a acuzat Moscova că obstrucționează în mod deliberat accesul la Marea Azov, în special prin construirea Podului Kerci – cunoscut și sub numele de Podul Crimeei.
Ucraina susține că Rusia a construit podul atât de jos încât navele internaționale nu pot trece prin această strâmtoare strategică, îngreunând astfel comerțul. „Rusia este cea care a construit ilegal acest pod și trebuie acum să îl demonteze pentru a permite trecerea prin strâmtoarea Kerci, în conformitate cu dreptul internațional”, a adăugat Zolotariova.
Avocatul Rusiei, Ghenadi Kuzmin, a declarat în septembrie că dosarul Kievului este „complet nefondat și fără speranță”. După anexarea Crimeei în 2014, mările disputate sunt considerate ape interioare și, prin urmare, nu intră în domeniul de aplicare al legislației internaționale privind navigația, a susținut el.
Potrivit lui Kuzmin, podul Kerci a fost construit pentru a remedia ceea ce el a descris ca fiind „blocada” Ucrainei asupra Crimeei. Rusia își va prezenta declarația finală sâmbătă. Curtea de Arbitraj, care a fost înființată în 1899, are adesea nevoie de luni sau chiar ani pentru a ajunge la o decizie.