Ucraina cere din nou Poloniei să-i pedepsească pe fermierii care protestează, după ce aceștia au distrus 160 de tone de cereale într-o gară
Fermierii polonezi au vărsat 160 de tone de produse ucrainene din vagoane de tren pentru a protesta împotriva „concurenței neloiale”.
Ucraina a cerut Poloniei să-i pedepsească pe cei responsabili pentru distrugerea a 160 de tone de cereale ucrainene într-un atac la o gară poloneză.
Kievul cere ca fermierii vinovați să fie găsiți, neutralizați și pedepsiți
Kievul a trimis un mesaj la Varșovia prin care cere autorităților poloneze să găsească și să-i pedepsească pe vinovați, a declarat luni vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov la X.
Oficialul a spus că distrugerea cerealelor de la gară pe fondul protestelor a fost un act de „impunitate și iresponsabilitate”.
„Cei care au deteriorat cerealele ucrainene trebuie găsiți, neutralizați și pedepsiți. Două state europene civilizate prietene sunt interesate de acest lucru”, a scris Kubrakov.
Anterior, oficialul raportase că 160 de tone de cereale, în drum spre alte țări prin portul Gdansk, au fost aruncate în gara de lângă Bydgoszcz, în estul Poloniei. Se pare că a fost al patrulea caz în care cerealele ucrainene au fost distruse de fermierii polonezi care protestează în ultimele săptămâni.
Fermierii polonezi au fost în fruntea protestelor larg răspândite ale fermierilor europeni în ultimele săptămâni. Totuși, ei protestează împotriva „concurenței neloiale” din Ucraina de mai bine de un an.
Uniunea Europeană a suspendat taxele de import, cotele și măsurile de apărare comercială pentru importurile din Ucraina în iunie 2022, după ce în urma războiului din Ucraina au fost închise multe dintre rutele obișnuite de export de cereale ale țării.
Cu toate acestea, fluxul de cereale ieftine din est a stârnit rapid proteste din partea fermierilor și a transportatorilor de camioane din țările vecine.
Fermierii și transportatorii polonezi au blocat din nou punctele de trecere a frontierei și autostrăzile
La fel ca și colegii din întreaga Europă, noul guvern de la Varșovia s-a ferit de o confruntare cu fermierii, aparent urmărind un sprijin public semnificativ și evitând riscul ca un răspuns puternic la proteste să se dovedească un avantaj pentru extrema dreaptă la alegerile pentru Parlamentul European din iunie.
Vineri, o delegație a guvernului ucrainean a vizitat granița cu Polonia pentru a discuta despre proteste.
Premierul Denis Shmihal a declarat că Kievul a elaborat un plan în cinci pași „de înțelegere reciprocă” pentru a găsi un compromis pentru ambele țări.
„Blocada afectează întregul comerț polono-ucrainean și economia țărilor noastre. Nu doar Ucraina pierde din cauza asta, ci și antreprenorii polonezi care exportă mărfuri în valoare de 12 miliarde de dolari anual către piața noastră, pierd din cauza asta.”
Planul subliniază acordul Ucrainei cu o propunere a Comisiei Europene de a restricționa exporturile de păsări de curte, ouă și zahăr, inclusiv un apel către UE de a interzice exporturile agrare rusești.
El a adăugat că Kievul este, de asemenea, gata să aplice un mecanism de verificare a exporturilor de cereale, porumb, floarea soarelui și rapiță.
2.200 de camioane stau la coadă pe teritoriul polonez
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat duminică că este important ca Kievul să mențină relații strânse cu Polonia. Totuși, el a adăugat că țara sa este pregătită să apere afacerile care au fost afectate de blocajele de la frontieră.
Purtătorul de cuvânt al serviciului de frontieră ucrainean Andrîi Demchenko a declarat la televizor: „Din păcate, blocajul continuă”.
„În total, 2.200 de camioane stau la coadă pe teritoriul polonez, iar fermierii [polonezi] lasă mai multe vehicule să treacă pe oră în ambele sensuri. Mai blocate sunt acele camioane care vin din Ucraina”, a spus el.
Fermierii din toată Europa, inclusiv Franța, Germania și Belgia, au blocat drumurile și au protestat împotriva concurenței străine, precum și împotriva reglementărilor de mediu, a costurilor crescute și a prețurilor scăzute la produse.
Luni, tractoarele au înconjurat sediul UE la Bruxelles, în timp ce miniștrii s-au întâlnit pentru a căuta modalități de simplificare a regulilor agricole și a birocrației care alimentează protestele.
Fermierii au ars cauciucuri și au aruncat cu artificii în stradă. Poliția a folosit tunuri cu apă pentru a stinge flăcările în timp ce miniștrii discutau despre concesii.