Ucraina cere din nou pedepsirea fermierilor polonezi, după ce au blocat aproape complet punctele de frontieră cu Ucraina, plus o sută de şosele

Ucraina cere din nou pedepsirea fermierilor polonezi, după ce au blocat aproape complet punctele de frontieră cu Ucraina, plus o sută de şosele
Sursa foto: captura video Youtube/ Agro TV Moldova

Noile proteste ale agricultorilor polonezi au provocat indignare în Ucraina, care a cerut marţi Comisiei Europene un „răspuns robust” împotriva fermierilor care au blocat aproape complet punctele de frontieră cu Ucraina, plus circa o sută de şosele şi au deversat vagoane cu grâu ucrainean pentru a protesta împotriva produselor agricole ucrainene care, spun ei, intră necontrolat în Polonia.

Ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, i-a cerut Comisiei Europene un „răspuns robust”

Un organizator al protestului polonez la punctul de frontieră Doruhusk a declarat că agricultorii permit marţi doar trecerea unui autobuz pe oră, dar nu vor lăsa să treacă niciun camion între orele locale 08:00 şi 18:00, relatează agenţiile de presă Reuters, AFP și Agerpres.

„În opinia mea, frontiera trebuie închisă. Procedurile şi sistemele trebuie clarificate şi abia după aceea ar putea fi redeschisă, dar nu cu regulile pe care le avem acum. Pentru că la ora actuală poţi aduce (din Ucraina) în Polonia orice doreşti, oricât de mult doreşti”, a explicat organizatorul protestului.

La un alt punct de frontieră, la Medika, manifestanţii polonezi au deschis vagoane de marfă încărcate şi au deversat din acestea grâul ucrainean, sporind astfel indignarea Kievului.

„Împrăştierea cerealelor ucrainene pe şinele de cale ferată este o nouă provocare menită să divizeze naţiunile noastre”, a susţinut vicepremierul ucrainean Oleksandr Kubrakov.

La rândul ei, ministrul ucrainean al economiei, Iulia Sviridenko, a declarat că a sesizat Comisia Europeană, căreia i-a cerut un „răspuns robust” faţă de acţiunile agricultorilor polonezi.

Potrivit ministrului ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, cerealele deversate de agricultorii polonezi aveau ca destinaţie Germania.
În acest timp, transportatorii ucraineni au început o contramanifestaţie la trei puncte de frontieră cu Polonia. „Blocada împotriva Ucrainei este o trădare a valorilor europene!”, au scris aceştia pe o pancartă afişată la protestul lor.

Comisia Europeană a menținut accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE

Noul guvern pro-UE al premierului polonez Donald Tusk a transmis că înţelege nemulţumirile agricultorilor, dar le-a cerut acestora să nu recurgă la acţiuni de natură să afecteze transportul ajutorului militar oferit Ucrainei în războiul cu Rusia.

Acesta este şi argumentul Kievului, care susţine că blocarea graniţei poloneze îi afectează capacităţile militare şi astfel serveşte Rusiei. În opinia preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, situaţia de la frontiera poloneză demonstrează „erodarea solidarităţii în fiecare zi”.

Ministrul polonez al agriculturii, Czeslaw Siekierski, a declarat anterior că sunt în derulare negocieri cu Kievul şi că un acord cu acesta asupra limitării importurilor ucrainene ar putea fi convenit până la sfârşitul lunii martie.

Agricultorii polonezi au început în noiembrie blocarea punctelor de frontieră cu Ucraina, dar luna trecută au acceptat să-şi suspende acţiunea pentru a oferi noului guvern condus de Donald Tusk un răgaz să negocieze cu Kievul o soluţie care să vină în întâmpinarea revendicărilor lor.

Ei protestează împotriva intrării libere pe piaţă a produselor ucrainene cărora nu li se impune respectarea standardelor europene de calitate şi prin urmare sunt mai ieftine şi distorsionează piaţa.

Dar în urma deciziei Comisiei Europene de a menţine accesul liber al produselor ucrainene pe piaţa UE.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:52 - Ciolacu: Am ajuns la Budapesta, unde vineri are loc o întâlnire decisivă pentru aderarea deplină a României la Schengen. Demersul nu e al vreunui partid anume, ci este al României
20:46 - Votarea va începe de vineri, în diaspora. Ce acte de identitate trebuie să aibă alegătorii la ei pentru a putea vota
20:33 - Nicolae Ciucă: „Viziunea mea de președinte cuprinde o nouă viziune cu privire la mediul rural”. Care sunt obiectivele pentru următorii ani: „Toate gospodăriile să aibă acces la apă până în anul 2028” (VIDEO)
20:05 - Rareş Bogdan: „Ciucă, în mod normal, azi, dacă ţara asta ar funcţiona cum trebuie şi dacă oamenii ar fi informaţi şi nu s-ar lăsa manipulaţi, ar fi la scorul pe care îl va avea în turul 2, adică peste 65%” (VIDEO)
19:58 - Nicolae Ciucă: Proiectul meu de țară prevede un parteneriat real cu comunitățile locale pentru a duce soluțiile liberale acolo unde este cea mai mare nevoie de ele (VIDEO)
19:52 - „Rusia are tot dreptul de a ataca NATO acum”. Mesajul unui colonel american în retragere, după ce  Biden a permis Ucrainei să folosească rachetele ATACMS
19:43 - Drulă: Lasconi poate să intre în turul 2 / În PNL e disperare și se ascut cuțitele în culise. Ei și Ciucă știu că le vine nota de plată pentru guvernarea cu PSD (VIDEO)
19:43 - Laurențiu Gîdei, despre o posibilă înțelegere între PSD, AUR și PNL: „E o glumă! N-o să auziți niciun politician de la PSD că are vreun aranjament cu niciun partid sau competitor electoral” (VIDEO)
19:01 - Reacția lui Traian Băsescu după ce Marcel Ciolacu a spus că „tinerii noştri pleacă din România pentru că nu stăpânesc o meserie foarte bine” (VIDEO)
18:59 - Marina Almășan a obținut un nou de protecție împotriva fostului iubit, Georgică Cornu. Omul de afaceri, obligat să poarte brățară electronică încă 8 luni