Ucraina caută soldați pentru linia întâi. Liderii militari spun că au nevoie de câteva sute de mii de oameni, populația e nemulțumită de pedepsele pentru cei care nu se înregistrează

Publicat: 15 02. 2024, 09:48
Actualizat: 15 02. 2024, 10:02
Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Diego Herrera Carcedo

Ucraina are nevoie urgentă de soldați pentru a lupta împotriva invaziei Rusiei și a revendica teritoriul ocupat, dar țara și guvernul se contrazic cu privire la cea mai bună modalitate de a livra soldați pe front.

Ucraina ar avea nevoie de jumătate de milion de soldați

Liderii militari din Ucraina au cerut câteva sute de mii de noi soldați pentru a depăși impasul de pe câmpul de luptă la sfârșitul anului trecut, declanșând o neînțelegere privind strategia între președintele Volodimir Zelenski și comandantul șef de atunci, Valerii Zalujnîi.

Chiar dacă dezacordul dintre cei doi a contribuit la demiterea lui Zalujnîi, toate părțile sunt de acord că este nevoie cu disperare de mai mulți soldați pentru prima linie, pentru a-i ajuta pe cei obosiți deja de doi ani de război. S-a discutat de o cifră de până la jumătate de milion.

Zelenski a cerut ca oamenilor să li se spună cum ar fi plătiți – unii spunând că președintele încearcă să evite responsabilitatea pentru o măsură nepopulară.

Ucraina nu face public numărul victimelor, dar estimările SUA de anul trecut au sugerat că aproape 200.000 au devenit victime, inclusiv 70.000 morți.

Dacă va fi votată, noua lege a încorporării ar putea să fie neconstituțională

Prima încercare a parlamentului ucrainean pentru a introduce legea mobilizării a fost criticată aspru la sfârșitul lunii decembrie, iar acum a fost acceptat un proiect de lege modificat, aducând noi atacuri din partea opoziției și a unor membri ai echipei președintelui.

Ei spun că este neconstituțional, un risc de corupție și nu le oferă recruților amănunte cu privire la vârsta și experiența pe care ar trebui să o aibă.

Legea ar scădea vârsta pentru serviciul militar de la 27 la 25 de ani, o decizie surpinzătoare luând în considerare vârsta medie a trupelor din prima linie, care acum este de 43 de ani.

Motivul este în mare parte demografic; țara are mult mai mulți bărbați în această categorie de vârstă, cu 26% dintre bărbații ucraineni cu vârsta cuprinsă între 35-49 de ani, dar doar 17% dintre bărbații cu vârsta cuprinsă între 20-34 de ani. (Femeile sunt excluse) O apărare de primă linie îmbătrânită ridică întrebări evidente cu privire la sănătatea și pregătirea fizică a celor care o compun.

Felul în care să se facă recrutarea unei noi forțe de luptă a ridicat, de asemenea, întrebări despre libertățile de bază ale cetățenilor. Dmitro Lubinets, comisarul parlamentar pentru drepturile omului, a declarat că unele prevederi ale legii contravin Constituției, inclusiv cerința ca toți potențialii recruți și rezerviști să se înregistreze online.

Cei care nu se înregistrează drept apți de luptă ar putea să-și piardă drepturile cetățenești

Conform acestei prevederi, fiecare bărbat ucrainean în vârstă de recrutare (18 până la 60 de ani) ar fi obligat prin lege să-și creeze un cont electronic ca potențial recrut, căruia i-ar fi trimise scrisori de convocare. Ar fi impuse sancțiuni pentru nerespectarea acestui lucru.

Aceste pedepse ar include interzicerea utilizării serviciilor consulare în străinătate și blocarea conturilor bancare ale recruților. Ultima măsură a fost criticată de David Arakhamia, liderul fracțiunii președintelui din Parlament, iar Lubinets a avertizat că măsura contrazice legile privind protecția datelor. Există și propuneri de limitare a permiselor de conducere ale celor care refuză.

Sursa foto: Twitter / @ZelenskyyUa
Urmărește
I started m

Interdicția consulară ridică întrebări cu privire la zecile de mii de bărbați ucraineni care trăiesc în afara Ucrainei, care au fost chemați în mod repetat să se întoarcă pentru a lupta pentru țara lor.

Resentimentele față de absența lor este în creștere, iar un amendament care impune legitimații militare pentru a obține asistență guvernamentală în străinătate ar fi o pârghie pentru a încuraja întoarcerea lor.

O altă critică la adresa propunerii de lege este că nu reușește să detalieze rotația personalului din prima linie. Opoziția a cerut ca tuturor soldaților să li se acorde dreptul de a se demobiliza după 36 de luni de serviciu, dar propunerea de lege spune că acest lucru ar trebui să fie la latitudinea comandanților militari.

Oleksi Goncharenko, un deputat proeminent al opoziției, a avertizat că proiectul de lege va agrava problemele celor care servesc pe câmpul de luptă, deoarece ar putea aștepta ani de zile pentru o decizie de demobilizare din posturile lor. El a susținut că o limită fixă de 36 de luni ar îmbunătăți moralul personalului epuizat.

Certurile politice și numeroasele scandaluri de corupție demoralizează soldații și populația

Zelenski l-a înlocuit pe Zalujnîi din funcția de comandant șef pe 8 februarie, după luni de speculații cu privire la relațiile lor tensionate. Fostul general are o popularitate dublă față de președinte potrivit unor sondaje de opinie, ceea ce i-a făcut pe unii să spună că decizia a fost una politică. Această suspiciune a contribuit la critici dure din partea populației atunci când decizia a fost anunțată.

Oleksandr Sîrski, înlocuitorul lui Zalujnîi, este mai puțin popular în rândul populației civile și al armatei. Chiar dacă este renumit pentru eliberarea regiunilor Harkov și Kiev, el este, de asemenea, binecunoscut pentru apărarea eșuată a lui Bakhmut și Soledar în 2023, aceste operațiuni au avut drept rezultat pierderi numeroase în rândul soldaților.

Cine este noul noul comandant șef al Forțelor Armate ale Ucrainei, Oleksandr Sîrski, sursă foto: captură YT

Potrivit postărilor pe rețelele de socializare ale soldaților care pretindeau că au servit sub comanda lui Sîrski, abordarea lui este caracterizată de dorința de a accepta pierderi mari de viați omenești. Probabil că nu este întâmplător că prima declarație a generalului după numirea sa a subliniat preocuparea sa pentru bunăstarea soldaților.

Certurile politice, legile care nu iau în considerare în mod adecvat nevoile soldaților, numeroasele scandaluri și nivelul scăzut al moralului în unele unități sunt probleme importante care trebuie rezolvate de guvern cât mai curând posibil.

Propunerile actuale oferă recruților prea puține garanții și nu oferă metode coerente de mobilizare eficientă. A doua și ultima lectură a legii va avea loc în câteva săptămâni. Există încă șansa de a accepta modificările necesare pentru a remedia situația.