Ucraina are doar câțiva piloți care pot manevra avioanele F-16

Ucraina are doar câțiva piloți care pot manevra avioanele F-16
Sursa Foto: Hepta

Începe antrenarea piloților ucraineni pe avioanele F-16 oferite de NATO. Totuși, doar un grup de opt piloți ucraineni, vorbitori de limba engleză, sunt pregătiți să înceapă în curând antrenamentele pe avioanele F-16 promise Ucrainei de către NATO. Acestă este un pas important în modernizarea forțelor aeriene ucrainene și în tranziția de la avioanele de concepție sovietică la cele de tip NATO.

Eforturile pentru formarea piloților ucraineni

Potrivit oficialilor din SUA, citați de Politico, Ucraina dispune și de alți 20 de piloți cu cunoștințe limitate de limbă engleză, care vor urma cursuri intensive de limba engleză în Marea Britanie în lunile următoare. Această inițiativă este menită să faciliteze comunicarea și colaborarea în cadrul programului F-16, având în vedere că piloții trebuie să opereze într-un mediu în care limba engleză este predominantă.

De asemenea, în cadrul planurilor de pregătire, au fost identificați și alți 32 de piloți ucraineni care sunt considerați „potențiali” candidați pentru programul F-16. Cu toate acestea, un obstacol major se ridică în calea lor: lipsa cunoașterii limbii engleze. Acest aspect devine critic întrucât piloții trebuie să treacă de la avioane de concepție sovietică, cum sunt cele de tip MiG sau Suhoi, la avioane NATO de tip F-16.

Conform raportului Washington Post, primul grup de șase piloți ucraineni care urmează să finalizeze antrenamentul pe avioanele F-16 fabricate în SUA ar trebui să fie pregătit până cel târziu în vara anului viitor. Încă doi piloți sunt luați în considerare ca „candidați de rezervă” pentru acest program crucial.

Antrenamentele primelor opt piloți ucraineni vor începe imediat după ce o coaliție formată din 11 state NATO va elabora și aproba un plan formal de pregătire. Momentan, durata exactă a pregătirii nu este cunoscută, dar se estimează că procesul va fi complex și detaliat, ținând cont de trecerea la o nouă platformă tehnică.

Contribuția României în pregătirea piloților ucraineni

Cu scopul de a susține acest proces de tranziție, România se pregătește să înceapă antrenarea piloților ucraineni pe propriile sale avioane F-16, chiar în această lună. Având în prezent 17 astfel de avioane în dotare, România va primi încă 32 de aeronave F-16 din Norvegia până la sfârșitul anului 2024. Cu o echipă de instructori experimentați și un simulator de zbor F-16, România este gata să contribuie semnificativ la formarea piloților ucraineni.

Rolul cheie al Danemarcei și Olandei

În contextul tensiunilor cu Rusia, Danemarca și Olanda vor avea un rol central în antrenarea piloților ucraineni și a personalului tehnic responsabil de mentenanța avioanelor F-16. Aceste două state NATO vor livra avioanele F-16 necesare pentru antrenamentul efectiv al piloților ucraineni. Încă nu există informații publice despre o posibilă furnizare directă de avioane F-16 către Ucraina din partea altor țări NATO.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:06 - Cât costă un parfum de la noul brand al Ilincăi Vandici. „Femeile sunt cu de toate, iar parfumul este esențial”
23:53 - Ciolacu reafirmă că-l va desemna premier pe Bolojan dacă va câștiga prezidențialele. Liderul PSD vrea continuarea coaliției cu PNL: „De ce să stricăm ceva ce funcționează?”
23:18 - Geoană: Rugămintea mea din inimă – veniți la vot! Votați cu cine doriți, eu sper că veți vota cu mine / La momentul complicat pe care-l traversăm, eu nu mi-aș da țara pe mâna unor nepricepuți (VIDEO)
23:16 - Șofer mort, după ce mașina pe care o conducea a fost lovită de tren, în Lugoj. Mecanicul de locomotivă a suferit un atac de panică
22:55 - Cetățenii români vor putea călători fără viza în China. De când intră în vigoare noua hotărâre și până când e valabilă
22:33 - Două femei din Capitală, reținute după ce ar fi încercat să „cumpere” o mașină de lux, fără să plătească la schimb
22:29 - Ciolacu anunță că a vorbit din nou cu Trump și că de la anul vor fi eliminate vizele românilor pentru SUA. La discuție a participat și Viktor Orban
22:10 - Geoană, întrebat dacă au existat negocieri pentru a se retrage din cursă: “Eu sunt singurul care nu aveam motive să renunț, pentru că n-am ce negocia. Nu-mi doresc decât să slujesc țara asta. Este o perioadă mai grea decât ‘89″ (VIDEO)
21:59 - Vântul și ninsorile au pus stăpânire pe vestul și centrul țării. Se văd deja primele pagube produse de vremea rea
21:59 - Rareș Bogdan, după ce a votat în Paris: Mă aştept la o prezenţă undeva la 8 – 9 milioane duminică şi din diaspora să sărim de 500.000 (VIDEO)