Ucraina ar putea ataca în instanțele internaționale restricțiile aplicate de România și alte state UE pe exporturile sale de cereale

Ucraina ar putea ataca în instanțele internaționale restricțiile aplicate de România și alte state UE pe exporturile sale de cereale
Foto simbol: Pixabay

Autoritățile de la Kiev au avertizat, marți, că ar putea solicita arbitraj internațional după anunțul Poloniei privind intenția de a bloca în continuare importurile interne de cereale ucrainene chiar și în eventualitatea în care Bruxelles-ul ridică interdicția, relatează Reuters.

Ucraina ar putea ataca în instanțele internaționale restricțiile pe exporturile de cereale

Restricțiile introduse de UE în luna mai au permis României, Poloniei, Bulgariei, Ungariei și Slovaciei să interzică pe plan intern vânzarea de grâu, porumb, rapiță și semințe de floarea-soarelui ucrainene, permițând totodată tranzitul acestor mărfuri pentru export către alte țări.

Retricțiile, care au fost menite să reducă surplusul de aprovizionare, vor expira vineri. Întrucât cerealele ucrainene fac producția internă neprofitabilă, Polonia a anunțat că nu va ridica interdicția nici în scenariul în care UE nu prelungește acordul.

„Nu avem nicio intenție să îi afectăm pe fermierii polonezi. Apreciem foarte mult sprijinul poporului polonez și al familiilor poloneze”, a declarat prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, într-un mesaj pe platforma X.

„Însă în cazul unei încălcări a dreptului comercial în interesul populismului politic înaintea alegerilor, Ucraina va fi forțată să recurgă la arbitrajul OMC (Organizația Mondială a Comerțului”, a adăugat oficialul ucrainean, referindu-se la alegerile parlamentare din Polonia din data de 15 octombrie.

Ucraina a cerut în mod repetat să i se permită să exporte nestingherit cereale către UE.

Cele cinci state europene în cauză vor să fie extinse restricțiile cel puțin până la sfârșitul anului. Guvernul Poloniei este presat de fermieri să rămână ferm pe poziții.

„Nu vom deschide frontierele pentru cerealele ucrainene! Embargoul rămâne”, a spus prim-ministrul Poloniei, Mateusz Morawiecki, pe X.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`