Ucraina ar fi încălcat ‘linia roșie nucleară’ a Rusiei când a atacat stația radar Kontainer

Ucraina ar fi încălcat ‘linia roșie nucleară’ a Rusiei când a atacat stația radar Kontainer
Sursa Foto: Hepta

Atacul cu drone împotriva unei stații de radar rusească ar fi încălcat una dintre liniile roșii ale Moscovei pentru potențiala utilizare a armelor atomice, respectiv “perturbarea acțiunilor de răspuns ale forțelor nucleare,” conform formulării unui decret al Kremlinului semnat de președintele Vladimir Putin în 2020.

Atac cu drone la un Centru de Informații de Război

Săptămâna trecută, pe 11 aprilie dimineața, drone ucrainene au vizat cel de-al 590-lea Centru de Informații/Război Electronic de Semnale Separate a unității militare 84680 din localitatea Kovilkino, potrivit Newsweek. Orașul se află în Republica Mordovia, la aproximativ 680 de kilometri de granița cu Ucraina.

Stația găzduiește un radar 29B6 ‘Kontainer,’ de mare putere, care face parte din rețeaua de recunoaștere și avertizare timpurie a Rusiei pentru atacuri aeriene și spațiale, inclusiv cele efectuate de rachete balistice. Cea de-a 590-a Unitate de Informații/Război Electronic de Semnale Separate, echipată cu un radar Kontainer, operează din acest site.

Radarul cuprinde două locații: unul în Kovilkino și celălalt în Gorodok. Partea de recepție și partea hardware principală a radarului (site-ul nr. 2) sunt situate în Kovilkino, în timp ce restul stației cu antene radiante se află pe amplasamentul nr.1, lângă Gorodok.

Primul model de radar rusesc Kontainer a fost construit în Kovilkino în 2000-2002. Acesta este în esență cel mai puternic radar aflat în posesia Federației Ruse, a scris Defense Express, fiind singurul radar Kontainer de pe teritoriul Rusiei.

În ultimii ani au existat anunțuri despre planurile Ministerului rus al Apărării de a desfășura o a doua stație radar Kontainer 29B6 în Orientul Îndepărtat, cu termenul limită pentru serviciul de luptă stabilit pentru 2018. Cu toate acestea, în 2020, acest termen a fost raportat pentru 2024.

Presa rusă a raportat că ambele drone au fost doborâte deasupra unității militare

29B6 Kontainer este capabil să efectueze monitorizarea continuă a spațiului aerian al Ucrainei în interesul armatei ruse. Prin urmare, lovirea și dezactivarea acestui obiect inamic este importantă tocmai pentru a îmbunătăți apărarea spațiului aerian ucrainean, a scris Defense Express, citat de G4Media.

Revenind la atacul din 11 aprilie, șeful Republicii Mordovia, Artem Zdunov, a declarat că două vehicule aeriene fără pilot au atacat țara sa pentru prima dată. Potrivit acestuia, forțele de apărare aeriană ar fi reușit să distrugă ambele drone.

La acel moment, Ministerul rus al Apărării a declarat că trei drone au fost doborâte peste regiunile Kursk și Tambov, două peste Belgorod și Mordovia și încă una peste oblastiile Bryansk și Lipetsk.

Presa rusă a raportat că ambele drone au fost doborâte deasupra unității militare 84680 a centrului de detectare a țintei aeriene din Kovilkino.

Atacul ar fi avariat clădirea în care se afla pe vremuri centrul de comandă. Rușii nu au raportat victime. Potrivit ziariștilor americani, dacă sistemul radar Kontainer a fost afectat, este posibil ca atacul ucrainean să fi îndeplinit una dintre “condițiile care determină posibilitatea ca Federația Rusă să utilizeze arme nucleare,” așa cum este prevăzută de decretul prezidențial din 2020.

Acestea includ “primirea de informații fiabile despre lansarea de rachete balistice care atacă teritoriile Federației Ruse și (sau) aliațiilor săi” și “folosirea de către inamic a armelor nucleare sau a altor tipuri de arme de distrugere în masă pe teritoriile Federației Ruse și (sau) aliațiilor săi.”

Alte criterii enumerate sunt: “impactul inamicului asupra instalațiilor vitale militare sau de stat ale Federației Ruse, al căror eșec va duce la întreruperea acțiunilor de răspuns ale forțelor nucleare” și “agresiunea împotriva Federației Ruse folosind arme convenționale, atunci când este amenințată însăși existența statului.”

Newsweek a scris că amenințarea escaladării nucleare – fie prin intermediul armelor nucleare, fie al unui dezastru la una dintre numeroasele centrale nucleare civile din zona de luptă – planează asupra conflictului dintre Rusia și Ucraina încă din februarie 2022.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
00:19 - Adriana Bahmuțeanu, ținta cuvintelor dure, venite din partea fiului ei cel mare. „Ești o rușine”
00:05 - Ciucă: Am pierdut politic pentru că am făcut coaliţie cu PSD. Important e să recunoşti când greșești. Unii colegi s-au opus atunci și au avut dreptate (VIDEO)
23:49 - Bode, banc cu PSD: „Cum deosebești la garderobă haina unui PSD-ist de celelalte?” (VIDEO)
23:42 - Doi medici de la un spital din Iași, bănuiți că ar consuma droguri în timpul gărzilor. Ambii sunt vizați într-o anchetă DIICOT
23:15 - Parlamentul a votat un proiect de lege care scutește de impozit câștigurile din cryptomonede. Biriș: „Probabil sunt destul de mulți care și-au luat șpăguțele prin bitcoin” (VIDEO)
22:58 - Vânzarea a peste 1000 de produse alimentare a fost oprită temporar de ANPC. Ce nereguli au sesizat comisarii
22:36 - Profesorul de economie Cristian Păun: Când politicienii îți spun ”stai liniștit în banca ta”, tre’ să sari ca ars. Discursul lor se va schimba radical după alegeri. Românii să fie cumpătați, că vin vremuri grele (VIDEO)
22:31 - Ce rețete neobișnuite a pregătit Meghan Markle cu ocazia Zilei Recunoștinței. „Vei fi regele sau regina burților fericire”
22:11 - Nicușor Dan, întrebat cu cine va vota la prezidențiale: „O să votez cu unul dintre ei” / „În momentul de față, îl avem sigur pe Marcel Ciolacu în turul 2” (VIDEO)
21:48 - Nicușor Dan: Referendumul nu va duce la desființarea sectoarelor. E o reechilibrare de putere între PMB și primăriile de sector / Bucureștiul anual acumulează deficit de dezvoltare pentru că nu pune bani în proiecte mari (VIDEO)