Ucraina acuză Rusia că a atacat rețeaua electrică în semn de răzbunare pentru ofensivă

Ucraina acuză Rusia că a atacat rețeaua electrică în semn de răzbunare pentru ofensivă
sursă foto: captură YT

Ucraina a acuzat armata rusă că a atacat infrastructura civilă ca răspuns la ofensiva rapidă din weekend a trupelor ucrainene, care ar fi forțat Rusia să abandoneze principalul său bastion din regiunea Harkov, potrivit Reuters.

Oficialii ucraineni acuză Rusia pentru pene de curent în estul țării

Președintele Volodymyr Zelensky a confirmat duminică că trupele ucrainene au recucerit orașul strategic Izyum din estul țării de la forțele rusești, ca parte a unei contraofensive pe scară largă.

Într-un discurs adresat națiunii care a marcat 200 de zile de la începutul invaziei rusești, Zelensky a mulțumit forțelor ucrainene care au „eliberat sute de orașe și sate ale noastre… și cel mai recent Balaklia, Izyum și Kupiansk”, numind trei centre importante capturate recent de armata Kievului.

Autoritățile ucrainene din estul țării i-au acuzat pe ruși că au bombardat infrastructura strategică, ceea ce a dus la întreruperi de energie electrică în mari părți ale țării.

Guvernatorul regiunii Kharkiv din nord-estul Ucrainei a declarat că loviturile rusești asupra „infrastructurii critice” au întrerupt furnizarea de electricitate și apă.

Omologul său din regiunea central-estică Dnipropetrovsk a declarat că forțele ruse au „lovit infrastructura energetică” ca represalii pentru „înfrângerea lor pe câmpul de luptă”.

Putin l-a avertizat pe Macron cu privire la potențialele „consecințe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare

Nivelul energiei electrice a scăzut duminică în regiunea ucraineană Sumy din nord-estul țării, iar guvernatorul regiunii a îndemnat locuitorii să deconecteze dispozitivele electrice.

„Tensiunea electrică a scăzut în rețea prin regiune”, a scris Dmytro Zhyvytsky pe aplicația de mesagerie Telegram. „Recomand deconectarea dispozitivelor electrice pe cât posibil”.

Președintele rus Vladimir Putin și omologul său francez Emmanuel Macron au discutat despre situația de securitate de la centrala nucleară Zaporizhzhia din Ucraina, a anunțat duminică Kremlinul.

Putin l-a avertizat pe omologul său francez cu privire la potențialele „consecințe catastrofale” ale unor atacuri ucrainene asupra centralei nucleare de la Zaporizhzhia, cea mai mare din Europa, care rămâne sub control rusesc.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`