Ucraina a primit până acum mai puțin de jumătate din ajutorul militar promis de SUA, acuză Zelenski și spune că de vină ar putea fi corupția americanilor

Ucraina a primit până acum mai puțin de jumătate din ajutorul militar promis de SUA, acuză Zelenski și spune că de vină ar putea fi corupția americanilor
Sursa foto: Twitter (X) - Diana Carolina Gonzales @DianaCaroGo_

Nici măcar jumătate din cele 177 de miliarde de dolari pe care SUA le-au promis Ucrainei nu au ajuns în cei aproape trei ani de la începutul invaziei ruse, a dezvăluit președintele ucrainean Volodimir Zelenski.

SUA a fost cel mai mare furnizor de asistență militară al Ucrainei

Într-un interviu cu podcasterul american Lex Fridman, Zelenski a sugerat că „lobby-ul” și „corupția” ar putea fi motivele cheie ale întârzierilor în furnizarea ajutorului militar promis.

El a recunoscut chiar că i-a cerut Washingtonului să trimită arme folosind avioanele de marfă ale Ucrainei și să economisească costurile de transport, dar încercarea sa a eșuat.

„Nu, nu am avut această oportunitate. Avioanele mele au rămas pe loc, iar avioanele americane, avioanele de marfă au transportat aceste arme”, a explicat Zelenski, adăugând că și costurile scumpe de livrare ar fi putut fi folosite pentru a cumpăra mai multe arme.

„Este sau nu corupție? Sau lobbyism?” a întrebat el, deși părea reticent în a stârni controverse care ar putea afecta viitorul ajutor.
SUA a fost cel mai mare furnizor de asistență militară al Ucrainei, trimițâmd arme avansate, cum ar fi Sistemul de rachete tactice ale armatei (ATACMS) și Sistemul de rachete de artilerie de înaltă mobilitate (HIMARS).

Probleme cu ajutorul militar

La jumătatea anului 2024, un think tank german a raportat că doar aproximativ jumătate din armele și echipamentele militare promise Ucrainei de către aliații săi occidentali au fost livrate.

SUA, Germania și Marea Britanie apăreau în raport printre țările ale căror livrări au scăzut „cu mult sub promisiuni”.
Acest raport a urmat unei descoperiri în Congresul SUA, unde un pachet substanțial de ajutor de 61 de miliarde de dolari a fost aprobat pentru Ucraina după luni de dezbateri.

În 2023, un organ de control al guvernului SUA a evidențiat provocările cu care se confruntă în urmărirea armelor în valoare de trilioane de dolari trimise în Ucraina, invocând lipsa de pregătire logistică pentru personalul fără experiență.

Din partea Kievului, Zelenski a subliniat că țara sa a implementat un sistem anticorupție „complex” pentru a împiedica diverși indivizi să profite de pe urma războiului.

De asemenea, el a respins acuzațiile de corupție ca fiind propagandă rusă, subliniind că Ucraina îi pedepsește cu strictețe pe cei care exploatează ajutorul militar străin.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`