Ucraina a cerut, în negocierile cu Federația Rusă, retragerea trupelor rusești din toată țara, inclusiv din Crimeea și Donbas: „Oricum îi vom îngropa pe toți, așa că mai bine să plece voluntar”

Publicat: 28 02. 2022, 16:38
Actualizat: 28 02. 2022, 17:24
În fotografie: Oleksiy Arestovych, consilier independent al șefului biroului președintelui ucrainean Volodimir Zelenski. Sursă foto: Олексій Арестович / Facebook

Negocierile dintre delegația ucraineană și cea rusă, care au avut loc în Belarus, s-au închiat după două ore. Ucrainenii au cerut ca toate trupele rusești să se retragă de pe teritoriul țării lor, inclusiv din Crimeea și din Donbas, informează Ukrinform.net.

„Condițiile noastre sunt clare. Vorbim despre Donbas și Crimeea. Toate trupele rusești ar trebui să părăsească Ucraina. Oricum îi vom îngropa pe toți, așa că e mai bine să plece voluntar”, a declarat Oleksiy Arestovych, un consilier independent al șefului biroului președintelui ucrainean, pentru postul TV Current Time.

Cum s-a ajuns la negocierile dintre Ucraina și Rusia

Ukrinform.net amintește că, pe 27 februarie, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a anunțat că a discutat cu omologul său bielorus, Aleksandr Lukașenko, și că au căzut de acord ca delegația ucraineană să discute cu cea rusă, fără precondiții, la granița dintre Ucraina și Belarus, aproape de râul Prîpeat.

Lukașenko i-a promis lui Zelenski că, în timpul discuțiilor și întoarcerii delegației ucrainene, „toate avioanele, elicopterele și rachetele staționate pe teritoriul Belarus vor rămâne la sol”.

Ce înțelege Rusia din termenul de „negocieri”

Chiar în timpul discuțiilor dintre cele două delegații, forțele rusești aflate pe teritoriul Ucrainei au declanșat cel mai puternic atac împotriva orașului Harkov, al doilea ca mărime din Ucraina, de la începutul invaziei. Atacul vizează zona rezidențială, populată.

„Harkovul tocmai a fost atacat intens cu artilerie. Sunt zeci de morți și sute de răniți. Acest coșmar trebuie să-l vadă toată lumea”, a transmis ministrul adjunct de Interne ucrainean.

De altfel, președintele ucrainean Volodimir Zelenski s-a arătat de la început sceptic cu privire la șansele acestor negocieri, dar a precizat că le acceptă pentru că nu vrea apoi să fie acuzat de vreun ucrainean că a ratat vreo șansă, oricât de mincă, de a se pune capăt războiului.