Ucraina a anunțat pentru prima dată câți bani a cheltuit cu armata de la începutul invaziei ruse
Serhiy Marchenko, ministrul ucrainean de Finanțe, a declarat că țara sa a fost nevoită să cheltuiască 8,3 miliarde de dolari pentru armată de când Rusia a atacat-o, pe 24 februarie. Tot de atunci, Ucraina a primit 5,4 miliarde de dolari ajutor internațional.
Cât i-a costat războiul pe ucraineni. O parte din cifre
Săptămâna trecută, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a susținut, într-o discuție online cu directori de companii occidentale, că țara sa va avea nevoie de 600 de miliarde de dolari pentru reconstrucție. El a punctat că suma e doar „aproximativă”. Asta pe lângă tragedia umană uriașă.
În plus, ministrul de Finanțe a transmis, potrivit Reuters, că Ucraina a fost nevoită să cheltuiască 8,3 miliarde de dolari pe armată de la începutul invaziei rusești. De asemenea, statul nu a mai putut colecta decât 60% din taxe și impozite.
Marchenko a mai susținut că Ucraina a primit 5,4 miliarde de dolari, inclusiv 801 milioane sub formă de granturi, de la declanșarea războiului de către Rusia. Aproape 2 miliarde de dolari, din care 719 milioane granturi, au reprezentat ajutorul extern în luna aprilie.
Serhiy Marchenko a insistat că Ucraina are nevoie urgentă de ajutor internațional.
Ucraina, pe punctul de a primi un ajutor uriaș de la americani
Ucrainenii sunt, însă, pe punctul de a primi un ajutor uriaș, de 40 de miliarde de dolari, de la americani, pe lângă sprijinul masiv pe care l-au primit deja de la aceștia.
Proiectul de lege în acest sens a trecut deja de Camera Rprezentanților și a ajuns la vot în Senat. Numai că aici e blocat de un republican. Liderul majorității din Senat a susținut că astfel adoptarea legii e amânată, dar proiectul tot va trece.
De asemenea, săptămâna aceasta, președintele american Joe Biden a semnat o lege care permite accelerarea trimiterii de ajutor militar către Ucraina. El a reactivat astfel Legea pentru împrumut și închiriere (Lend-Lease Act), promulgată de Franklin Delano Roosevelt în timpul celui de-al Doilea Război Mondial pentru a ajuta Europa să reziste agresiunii lui Adolf Hitler.