Ucigașul lui John F. Kennedy s-a întâlnit cu un ofițer KGB înainte de crimă. SUA a desecretizat noi documente sensibile despre asasinarea celui de-al 35-lea președinte american

Ucigașul lui John F. Kennedy s-a întâlnit cu un ofițer KGB înainte de crimă. SUA a desecretizat noi documente sensibile despre asasinarea celui de-al 35-lea președinte american
John F. Kennedy, al 35-lea președinte al Statelor Unite, a fost împușcat mortal chiar în timpul mandatului său, pe 22 noiembrie 1963, la Dallas. Foto: Hepta.ro / Zuma Press / Keystone Press Agency

Lee Harvey Oswald s-a întâlnit cu un ofițer KGB cu doar două luni înainte să îl asasineze pe John F. Kennedy, la acel moment președintele în exercițiu al SUA, arată noile documente desecretizate de autoritățile americane, potrivit New York Post.

Documentele publicate de autoritățile americane pot fi consultate integral AICI

SUA a desecretizat noi documente sensibile despre asasinarea lui John F. Kennedy, al 35-lea președinte american

Arhivele naționale americane au publicat 1.500 de documente despre asasinarea celui de-al 35-lea președinte al SUA. Printre acestea se găsesc și niște rapoarte CIA, care arată că oficialii ambasadei americane din Australia primiseră un pont anonim prin care au fost informați, în 1962, că JFK va fi ucis de Uniunea Sovietică, care pusese pe capul lui o răscumpărare de 100.000 de dolari.

Cu toate acestea, pontul anonim nu a fost transmis către CIA.

JFK, la acel moment președinte al SUA, a fost împușcat mortal pe 22 noiembrie 1963, în Piața Dealey din Dallas, în timp ce efectua un tur al orașului într-o mașină decapotabilă alături de soția sa, prima doamnă Jacqueline.

„E de menționat că CIA nu a știut anterior (crimei) de apelul din 1962”, se arată în raportul Agenției Centrale de Informații.

Documentele prezintă noi detalii despre asasinarea președintelui american, însă chiar și așa nu au reușit să pună capăt unor speculații care datează de câteva decenii.

Informațiile desecretizate expun printre altele o întâlnire și o convorbire telefonică între Oswald, ucigașul lui JFK, și un ofițer de informații sovietic. Acestea avuseseră loc înainte de crima din Dallas.

„Potrivit unui apel interceptat în Mexico City, Lee Oswald a fost în ambasada sovietică de acolo pe 23 septembrie și a discutat cu consulul Valeriy Vladimirovich”, arată documentul.

„Oswald a sunat la Ambasada Sovietică pe 1 octombrie, identificându-se cu numele și vorbind limba rusă, afirmând cele de mai sus și întrebând paznicul care a răspuns la telefon dacă s-a întâmplat `ceva în legătură cu telegrama către Washington`”, arată memoul elaborat de șeful CIA de la acea vreme, Tennent Bagley.

Printre documente se regăsește și transcriptul unei convorbiri de pe 1 octombrie 1963.

„Salut, Lee Oswald la telefon”, a spus el. „Am fost la locuința ta duminica trecută și am vorbit cu un consul, și ei au spus că o să trimită o telegramă la Washington, așa că am vrut să văd dacă e ceva nou. Dar nu îmi amintesc numele consulului”, a continuat Lee Oswald.

După un schimb scurt de replici, ofițerul KGB Valery Kostikov a răspuns: „Numai un minut. O să aflu eu. Ei spun că încă nu au primit nimic”.

„Au făcut și ei ceva?”, a întrebat Oswald.

„Da, ei spun că s-a trimis o solicitare, dar încă nu s-a primit nimic”, a mai spus Kostikov, înainte să închidă.

Memoul realizat de șeful CIA de la acel moment este datat 23 noiembrie 1963, adică la o zi după asasinat.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
23:56 - Un accident grav de circulație a avut loc joi seară în Cluj. Cinci tineri, printre care o adolescentă de 15 ani, au fost transportați la spital
23:53 - Ursula von der Leyen a anunțat un ajutor de 10 miliarde de euro pentru ţările afectate de inundaţii
23:37 - Rareș Bogdan, despre amendamentul care-l ajută pe Iohannis să candideze la parlamentare: Nu lăsăm pe nimeni în urmă. Ne respectăm președinții de partid și de țară. Privim spre viitor
23:27 - Țara din Europa care va limita folosirea limbii ruse. Nu va mai putea fi folosită la locurile de muncă sau pe bancomate
23:14 - Cum a scăpat Mario Iorgulescu de pedeapsa de 13 ani și 8 luni de închisoare. Motivare: Nu a intenționat să omoare pe cineva / Opinia separată a unui judecător: Tânărul era beat, drogat, conducea cu viteză excesivă, a trecut pe roșu
23:00 - Cât costă o vacanță de șapte zile, la un hotel all inclusive în prima vacanță a elevilor. Unele destinații deja nu mai au locuri
22:39 - Bogdan Paraschiv (Partida Romilor): Am auzit încă de acum 6 – 7 luni că e posibil ca Iohannis să candideze la parlamentare (VIDEO)
22:33 - Momente de groază la bordul unui avion. În timpul zborului, pasagerii au început să „sângereze din gură și din urechi”
22:07 - Diana Buzoianu (USR) acuză PNL de ipocrizie în relația cu Nicușor Dan: L-au atacat atâtea luni și acum îl caută. Teatru ieftin pentru voturi (VIDEO)
22:02 - Țuțuianu: Iohannis a tot căutat un loc de muncă bun și cald, după ieșirea din mandat. Probabil candidatura lui la Senat e susținută de Ciucă pentru un fel de întoarcere a unor servicii pe care i le-a făcut președintele în ultimii ani (VIDEO)