Compania de ride-sharing Uber a fost condamnată luni, 18 martie, să plătească compensații în valoare de 164 de milioane de euro taximetriștilor australieni, din cauza unor pierderi de venit, scrie CNN.
Procesul colectiv a condus la cea de-a cincea cea mai importantă despăgubire în Australia în acest tip de proceduri, susține Maurice Blackburn Lwayers, firma de avocatură care i-a susținut.
Uber trebuie să plătească 164 de milioane de euro ca o compensație pentru pierderile suferite după ce gigantul a intrat în piața australian în 2012.
„Acest caz a reușit acolo unde alții au eșuat”, a spus Maurice Blackburn pe Facebook.
„Suntem mândri că mii de oameni și-au pus încrederea în noi pentru a obține acest rezultat și pentru a cere socoteală Uber”.
În ultimii ani, confruntarea dintre Uber și taximetriști s-a mai domolit puțin, întrucât compania a obținut în mod constant aprobarea de reglementare pentru a opera în țări din întreaga lume. În prezent, compania de ride-sharing face echipă cu șoferii de taxi din multe țări.
Procesul australian a susținut că Uber ar fi operat ilegal în patru din cele șase state ale țării: Victoria, New South Wales, Queensland și Australia de Vest.
„Acest lucru a cauza pierderi de venituri șoferilor de taxi și a operatorilor autorizați, precum și operatorilor de închiriere de mașini. De asemenea, a dus la o scădere a valorii licențelor de taxi”, a declarat Elizabeth O’Shea, avocat la Maurice Blackburn.
„Legea s-a schimbat apoi în aceste state pentru a legaliza afacerea Uber în viitor”, adaugă ea.
„Astăzi este diferită, iar Uber este acum reglementată în fiecare stat și teritoriu din Australia, iar guvernele ne recunosc ca parte importantă a mixului de transport al națiunii”, a transmis compania de ride-sharing, într-o declarație de pe site-ul său.
Taximetriștii din România au protestat și la începutul unii martie, în Piața Constituției, cu circa 100 de mașini. Președintele Asociației Naționale a Patronatului Operatorilor de Transport în Regim de Taxi (ANPOTRT) a declarat pe atunci că aceștia nu sunt mulțumiți de OUG 49/2019, „transformată în Legea 204 care discreditează taximetria și îi avantajează pe cei de la ride-sharing”.
De asemenea, președintele ANPORT susținea că în greva foamei erau 32 de persoane.
„În momentul de faţă sunt circa 100 de maşini şi mai vin. Continuăm greva foamei şi aşteptăm colegii din ţară să vină cât mai mulţi. Ieri (duminică, n.r.) eram 32 de persoane în greva foamei. Vom continua în fiecare zi până când Guvernul ne va primi şi va sta la discuţie despre acest OUG/49 care nu numai că face o nedreptate şi concurenţă neloială în taximetrie, dar şi acceptă ca aproximativ 40-50 de milioane de euro să iasă lunar din ţară neimpozitaţi. Dorim modificarea OUG/49 dată în 2019 şi transformată în Legea 204 care discreditează taximetria şi îi avantajează pe cei de la ride-sharing. Este o concurenţă neloială”, a declarat Remus Nedelcu.