Turkmenistan, țara care a interzis cuvântul „coronavirus”, le cere oamenilor să poarte măști ca să se protejeze de „praf”

Turkmenistan, țara care a interzis cuvântul „coronavirus”, le cere oamenilor să poarte măști ca să se protejeze de „praf”
Foto: Hepta - Sergey Guneev

Autoritățile din Turkmenistan, care încă de la finele lunii martie neagă categoric că ar fi înregistrat vreun caz de coronavirus pe teritoriul țării lor, le-au recomandat luni locuitorilor să poarte măști. Nu pentru a se feri de SARS-CoV-2, ci de praf. Au mai recomandat, de asemenea, ca oamenii să păstreze o distanță de un metru între ei, fără a oferi alte explicații. Guvernul de la Ashgabat continuă să nege că epidemia se manifestă în această țară, una dintre cele mai închise din lume. Săptămâna trecută, statul a primit o delegație a Organizației Mondiale a Sănătății, care a trebuit să analizeze chiar reacția autorităților la epidemie.

Turkmenistanul recomandă cetățenilor săi să poarte măști pentru a se proteja de praf

Luni, Guvernul din Turkmenistan le-a recomandat cetățenilor „cu fermitate” să poarte măști de protecție pentru a se feri de praf. Le-a mai spus, de asemenea, că ar trebui să păstreze mereu o distanță socială de un metru între ei, de data aceasta fără a oferi alte explicații.

Asta în contextul care autoritățile din această țară, de câteva luni, neagă categoric că epidemia de coronavirus s-ar manifesta pe teritoriul lor. Doar media străine au raportat niște cazuri de pneumonii. Luna trecută, diplomația turkemă chiar a catalogat drept „informație falsă” un mesaj al Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Ashgabat, prin care li se atrăgea atenția cetățenilor săi asupra unor posibile cazuri de coronavirus în această țară, precizează AFP.

Recomandările vin în contextul în care, săptămâna trecută, o delegație a Organizației Mondiale a Sănătății a ajuns în acest stat tocmai pentru a evalua modul în care autoritățile gestionează epidemia de COVID-19.

„Se recomandă cu fermitate ca toată lumea să folosească un echipament de protecţie pentru a proteja căile respiratorii superioare”, a transmis, luni, ministrul turkmen al Sănătății, printr-un comunicat.

Acesta a precizat că e nevoie de măști din cauza „concentrațiilor mari de praf din aer”. De altfel, șoferii de taxi și cei de autobuz sunt obligați încă de săptămâna trecută să poarte măști în timpul programului de lucru.

Totodată, autoritățile turkmene le-au mai recomandat cetățenilor să păstreze o distanță socială de un metru.

Autoritățile din Turkenistan au interzis cuvântul ”coronavirus”

La finele lunii martie, autoritățile turkemene au anunțat că epidemia de COVID-19 nu se manifestă deloc pe teritoriul țării lor.

Cuvântul „coronavirus” a fost interzis, iar mass-media nu a mai avut voie să relateze nimic despre pandemie. Internetul era deja restricționat.

La acea vreme, cetățenii din Turkmenistan care erau văzuți cu măști de protecție în spațiile publice chiar riscau să fie arestați.

Singura ”măsură” luată de președintele Gurbangulî Berdîmuhamedov a fost de a dispune dezinfectarea spațiilor publice cu o plantă tradiţională numită harmala.

Pandemie de COVID-19 – SUA, Brazilia, India, Rusia sunt cele mai afectate țări

Luni, numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 la nivel mondial a sărit de pragul de 13 milioane. Dintre persoanele depistate pozitiv, peste 7,6 milioane au fost declarate vindecate, dar circa 572.500 au murit, iar alte peste 58.700 sunt în stare gravă.

Cu peste 3,4 milioane de infectări și aproape 138.000 decese, SUA sunt acum epicentrul pandemiei.

Brazilia înregistrează și ea peste 1,8 milioane de infectări și circa 72.100 victime.

India a raportat până acum aproape 890.000 îmbolnăviri și circa 23.300 decese, iar Rusia aproape 734.000 infectări și peste 11.500 victime.

Luni, America Latină a depășit SUA și Canada ca număr de decese și a devenit a doua cea mai afectată regiune din lume de pandemie, după Europa.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
12:02 - SUA se confruntă cu cel mai mare atac cibernetic din istorie. Pe cine consideră americanii vinovați
11:47 - Sondaj de opinie, în ajunul alegerilor prezidențiale: Luptă strânsă între Elena Lasconi și George Simion pentru intrarea în turul doi. Cei doi sunt cotați la 19%
11:34 - Cât a costat încoronarea regelui Charles al III-lea? Publicarea cifrelor a dus la critici privind sumele mult prea mari cheltuite
11:29 - Un avion Tarom care ar fi trebuit să aterizeze la Timişoara a ajuns la Cluj-Napoca / Judeţul Timiş se află sub avertizare cod portocaliu de vânt
11:17 - Zi decisivă pentru aderarea la Spațiul Schengen: Austria dă semne că va debloca aderarea deplină a Bulgariei şi României
10:50 - Aeronavele F-16 vor executa zboruri la înălţimi mici pe întreg teritoriul țării. Anunțul Forțelor Aeriene Române
10:26 - Reacția NATO după ce Rusia a lansat în Ucraina o rachetă balistică: „Nu va schimba determinarea aliaţilor NATO de a sprijini Ucraina”
10:25 - Ministrul Digitalizării, Bogdan Ivan: „Nu o să se desființeze oficii poștale și nu o să fie dați oameni afară” / „Până în momentul de față nu sunt încântat de modul în care s-a reușit implementarea programului de investiții de la Poșta Română” (VIDEO)
09:56 - Prime cât trei salarii pentru angajații ANAF care aduc mai mulți bani la stat
09:48 - Autostrada A1 a fost închisă din cauza vântului puternic și a viscolului. Mai multe indicatoare rutiere au fost distruse