Turiști morți din cauza caniculei, în Grecia. Consultant în turism, sfaturi pentru românii care au concediile programate în Thasos sau oricare altă insulă de acolo (VIDEO)

Turiști morți din cauza caniculei, în Grecia. Consultant în turism, sfaturi pentru românii care au concediile programate în Thasos sau oricare altă insulă de acolo (VIDEO)
Foto: Pixabay.com

Trei turiști străini au murit în Grecia, într-o săptămână, din cauza caniculei. Temperaturile sunt extrem de crescute în mai multe zone din Mediterană. Grecia pare afectată în mod special.

Cristian Pitulice, consultant în domeniul turismului, a avut o intrevenție pe B1 TV, în emisiunea News Pass, moderată de Laura Chiriac, unde a dat câteva sfaturi românilor care au concediile programate în Grecia.

Câteva sfaturi pentru românii care au concediile programate în Grecia

Pitulice a fost întrebat dacă această caniculă e un motiv pentru turiștii români, care își planifică vacanța în Grecia, să se gândească de două ori înainte de alege această destinație.

„Este un motiv să se gândească mai bine la cum trebuie să acționeze când ajung în Grecia, pentru că condițiile climatice în ultimii ani s-au schimbat vizibil, nu dramatic, dar vizibil. Iată, în 2024, sezonul de incendii și sezonul de caniculă a venit foarte devreme. Noi am avut și o primăvară foarte timpurie, dacă ne aducem aminte, și tocmai de asta, deja, Grecia nu este sub flăcări, cum ne-am fi așteptat, ca să zic așa, ci este sub caniculă. În momentul de față sunt deja 30 ° prin Thassos, 32 °, care era o insulă răcoroasă, 35-36 grade în Attica, cam atâtea sunt și în Creta, și suntem abia pe 17 iunie.

Acum, ce este de făcut? Nu trebuie să renunțăm la vacanțele din Grecia pentru că, efectiv, nu avem unde să ne ducem în altă parte, să avem un litoral, nu se schimbă chiar așa de repede situația, însă trebuie să fim mult mai atenți la excursiile pe care le întreprindem în insulele grecești și cum ne pregătim pentru ele.

Tocmai ar fi câteva sfaturi pe care le-aș da acum, dacă îmi permiteți, nu sunt foarte multe, dar sunt foarte utile.

Este foarte important ca în momentul în care plecăm și într-o mică drumeție, este important să avem o sticlă de apă la noi. Este important să nu plecăm neînsoțiți, mai ales persoanele care au boli cronice, au afecțiuni de inimă, hipertensiune, etc. Este important să plece cu cineva însoțit.

Totodată, chiar dacă plecăm și la plajă, este important să spunem celorlalți unde ne ducem, este esențială asta. După aceea, cum s-a întâmplat în cazul turistului britanic, să avem grijă de telefonul mobil, să nu-l uităm, pentru că efectiv ne poate salva viața și, în ultimul rând, să fim îmbrăcați adecvat, chiar și pentru o mică plimbare pe munte, în Thasos, adică am văzut foarte mulți turiști care plecau de la plajă într-o excursie montană, în șlapi, ceea ce nu este absolut deloc în regulă, pe cale de consecință trebuie să fim mult mai atenți la aceste lucruri și dacă suntem atenți la ele, vacanța noastră va fi în parametri rezonabili”.

„Avem creșteri semnificative pentru țări care nu erau niște destinații turistice de vară propriu-zise”

Consultantul în turism a mai fost întrebat dacă va determina schimbarea climei și o schimbare a opțiunilor turistice, adică dacă vor opta oamenii mai mult pentru stațiunile montane decât pentru mare, vara.

„Da, am mai spus asta. În ultimii ani, să știți că se constată la nivel european cel puțin o scădere a interesului rezervărilor pe perioadele de vârf. Adică și acum 10 ani, perioada de vârf era a doua jumătate a lunii iulie, prima jumătate a lunii august. Ei bine, acum este o perioadă din ce în ce mai puțin rezervată pentru litoral, atât pentru litoralul românesc, cât și pentru litoralul Mediteranei, ca atare, și constatăm, într-adevăr, o creștere a cererii și a interesului către zone mai răcoroase.

De exemplu, țările alpine, care nu sunt ieftine deloc, sunt din ce în ce mai bine rezervate în sezonul de vară, avem creșteri semnificative pentru țări care nu erau niște destinații turistice de vară propriu-zise. Vorbim aici de Polonia, vorbim de Slovacia, Cehia este foarte, foarte bine rezervată și chiar statele nordice, care, din nou, nici ele nu sunt foarte ieftine. Da, este o migrare a turiștilor din zonele Mediteranei către nord, pe de o parte, și din zonele de litoral către zonele montane, pe de altă parte. Asta se constată și la noi”.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
21:45 - PSD: Susținem dreptul oricărei persoane de a alege și de a fi aleasă. CCR trebuie să prezinte rapid motivele care au stat la baza deciziei de invalidare a candidaturii doamnei Diana Șoșoacă
21:27 - Lucian Romașcanu, după declarația lui Florin Roman privind decizia CCR: PSD nu are nicio implicare în justiție. Când ai dileme și dificultăți să îți vezi candidatul în finală, despre dl. Ciucă vorbesc, începi să dai rateuri de gândire
21:06 - Florin Roman (PNL): Eliminarea Dianei Șoșoacă din cursa pentru Cotroceni, făcută prin mâna majorității PSD din CCR, este o făcătură marca PSD
20:46 - Diana Șoșoacă, după ce i-a fost anulată candidatura la prezidențiale: „Mă sună foarte mulți din Sfatul Înțelepților, mă sună generali din armată. Este timpul să acționăm”
20:10 - Elena Lasconi, „reacție la cald” după decizia CCR: „Interdicția de a candida dată Dianei Șoșoacă pare la prima vedere un vis împlinit pentru domnul Marcel Ciolacu”
19:55 - Volodimir Zelenski spune că le va prezenta aliaților „Planul Victoriei” pentru „un final just al războiului cu Rusia”. Reuniune la Baza Ramstein din Germania
19:26 - CCR a anulat candidatura Dianei Șoșoacă la alegerile prezidențiale. Decizia este definitivă
19:10 - Accident violent pe Valea Oltului. O tânără a murit și alte două persoane au fost rănite
18:51 - Horoscop Alina Bădic săptămâna 6 – 12 octombrie 2024. O conexiune specială cu elemente de destin (VIDEO)
18:44 - Îl va primi în sfârșit Mircea Cărtărescu?