Turismul militar transformă Ucraina într-o țară căutată de turiștii amatori de senzații tari

Turismul militar transformă Ucraina într-o țară căutată de turiștii amatori de senzații tari
Sursa foto: Hepta - DPA Images

Ucraina, țară aflată în mijlocul unui conflict de amploare cu Rusia, a devenit un loc de interes pentru turiștii străini care doresc să înțeleagă impactul războiului asupra populației și infrastructurii.

Ghizii ucraineni au început să organizeze tururi dedicate războiului

Astfel, orașele din apropierea Kievului și Harkovului devin destinații de turism, oferind o imagine dură a consecințelor războiului. Prețul acestor tururi ajunge la sume cuprinse între 150 și 250 de euro, iar clienții sunt, în mare parte, bărbați din diverse colțuri ale lumii.

Svetozar Moiseev, ghid al agenției Kiev Capital Tour, a povestit că primele solicitări pentru astfel de tururi au început să apară în 2023. Moiseev a conceput un tur de șase ore care include vizite la Bucea, Irpen, Borodianka, Hostomel și Moșun – locuri din regiunea Kiev care au fost grav afectate de invazia rusă, potrivit Ziare.

În cadrul turului, ghidul nu doar că le arată turiștilor orașele pustiite, dar le și povestește despre propriile sale trăiri, cum ar fi atacul cu rachete asupra Kievului.

De asemenea, Moiseev face o comparație între cum arătau aceste localități la scurt timp după retragerea trupelor ruse și cum se prezintă acum, la aproape doi ani de la acest eveniment.

În paralel, agenția Kievtrip organizează tururi similare, inclusiv în Kiev, unde sunt prezentate urmele atacurilor ruse, dar și în zonele adiacente orașului. Potrivit lui Vitali Seniakov, șeful Kievtrip, aceste tururi includ vizite în localitățile Bucea, Irpen și Borodianka.

În schimb, War Tours, o agenție apărută după începerea războiului, organizează tururi și în Harkov, oraș aflat în estul Ucrainei, unde turiștii pot observa zonele cele mai devastate și tehnica militară distrusă.

Dmitri Nikifirov, fondatorul War Tours, a declarat că turiștii pot vedea, din unele clădiri, fumul care se ridică de la linia frontului, aflată la aproximativ 20 de kilometri de oraș.

Interesul pentru aceste tururi provine în special din partea bărbaților din Statele Unite, Canada, Australia, Japonia și Europa

În ciuda riscurilor evidente, ghizii se asigură că turiștii sunt avertizați despre pericole. De exemplu, agențiile de turism care organizează excursii în estul sau sudul Ucrainei cer sume mari, de la 2000 la 3000 de euro, dar ghizii recunosc că aceste zone sunt extrem de periculoase și nu sunt recomandate vizitatorilor.

Mariana Oleksikiv, șefa agenției de turism din Ucraina, a declarat că statul ucrainean nu încurajează turismul în scopuri recreative din cauza riscurilor majore. Totuși, agenția ei a început încă din primele zile de la eliberarea regiunii Kiev să creeze „trasee ale memoriei”, care să ajute la păstrarea amintirii războiului și să o transmită mai departe.

Aceasta a subliniat că vizitele în locuri încărcate de istorie sunt o modalitate puternică de a înțelege realitatea războiului și de a păstra memoria acestuia pentru viitor.

În această direcție, agenția de turism și Muzeul Național de Istorie Militară au colaborat pentru a crea cursuri de formare pentru ghizii care organizează tururi militare.

Agenția de turism a anunțat intenția de a publica o carte destinată ghizilor, pentru a le oferi acestora un ghid complet pentru tururile de acest tip.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`