Turcia vrea să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina. Erdogan merge la Kiev și speră că vizita va calma tensiunile din regiune

Publicat: 03 02. 2022, 08:52
Puterile mondiale ar trebui să agreeze ideea de a garanta securitatea militară a Ucrainei: „Va fi un acord ratificat la nivel internațional”. Foto: Hepta.ro / Abaca Press / AA/ABACA

Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, efectuează joi o vizită la Kiev pentru a se întâlni cu omologul său ucrainean, Volodimir Zelenski, după ce a prezentat Ankara drept mediator pentru a calma tensiunile dintre Kiev și Moscova.

Președintele Turciei, Erdogan, vrea să medieze conflictul dintre Rusia și Ucraina

De altfel, un oficial susține că liderul turc nu a ales nicio tabără în actuala criză. Acesta a declarat pentru Reuters că Ankara se așteaptă la detensionarea situației după vizita efectuată de Erdogan la Kiev. Turcia și Ucraina au anunțat miercuri că vor semna un acord comercial, dar și alte înțelegeri.

Federația Rusă a concentrat peste 100.000 de trupe la frontierele Ucrainei și neagă că ar pregăti o invazie, însă a pretins Occidentului mai multe „garanții de securitate”.

Deplasarea lui Erdogan vine în contextul în care și alți lideri din state NATO – printre care Marea Britanie, Polonia și Țările de Jos – au efectuat vizite la Kiev. Turcia are relații bune atât cu Ucraina, cât și cu Federația Rusă, însă susține că își va respecta apartenența la Alianța Nord-Atlantică dacă Moscova va lansa într-adevăr o invazie.

Ankara se oferise încă din luna noiembrie să contribuie la dezescaladarea tensiunilor, iar luna trecută surse diplomatice afirmau că și Federația Rusă, și Ucraina sunt deschise la această idee.

Un alt oficial turc susține că Erdogan va lansa un apel la reținere și că Ankara va continua să coopereze cu ambele țări.

„Abordarea presupune să nu alegi o tabără sau să te plasezi împotriva uneia dintre țări”, spune oficialul. „Prin inițiativa lui Erdogan și cu anumite mesaje pe care le va transmite, ne așteptăm să se reducă tensiunile”, a continuat el.

Turcia are ieșire la Marea Neagră, cum au și Ucraina, și Federația Rusă. Erdogan spune că un conflict în regiune ar fi inacceptabil, context în care a transmis Moscovei că o eventuală invazie nu ar fi o decizie înțeleaptă.

Deși a cooperat cu Federația Rusă în zona de apărare și în cea energetică, Turcia s-a opus politicilor ruse în Siria și Libia. În plus, Ankara a vândut Kievului drone sofisticate și a perfectat un acord pentru a produce și mai multe în apropiere de capitala ucraineană, ceea ce a stârnit furia Moscovei.