Turcia vrea să-i pună pe cetățeni la plată și se gândește să impună „taxa pentru ginere”

Turcia vrea să-i pună pe cetățeni la plată și se gândește să impună „taxa pentru ginere”
Foto: Hepta - DPA Images / AA/ABACA

Turcia vrea să impună o nouă taxă, pe cardurile de credit, destinată finanțării industriei de apărare, ceea ce i-a nemulțumit pe turci care suferă deja din cauza unei inflații ridicate.

Mulți cetățeni turci și-au redus deja limitele cardurilor

Guvernul turc plănuise să introducă un nou proiect de lege în parlament care ar fi impus o taxă anuală de 750 lire turcești (TL(, echivalentul a 22 de dolari pentru persoanele cu o limită de card de 100.000 TL (2.923 USD) sau mai mult. Propunerea, care s-a confruntat cu o reacție publică semnificativă, a fost amânată până în 2025.

Partidul Justiției și Dezvoltarii (AKP) de guvernământ va face revizuiri în comisia parlamentară, inclusiv creșterea pragului pentru limita de credit.

Mulți deținători de carduri de credit au contactat deja băncile pentru a-și reduce limitele cardului sub pragul de 100.000 lire turcești, o mișcare văzută pe scară largă ca un semn al neîncrederii tot mai mari față de guvern. Se crede că această reacție colectivă a influențat decizia de a amâna propunerea.

Ministrul Finanțelor Mehmet Șimşek a subliniat că Turcia se află într-o regiune plină de provocări

În prezent, există 126,45 milioane de carduri de credit active în Turcia, dintre care 17,5 milioane având limite de peste 100.000 lire turcești. Guvernul a anticipat venituri suplimentare de aproximativ 13 miliarde lire turcești (380 milioane USD) din această măsură, anunță Adevărul.

Într-o transmisie în direct de marți dimineață, ministrul Finanțelor Mehmet Șimşek a subliniat că Turcia se află într-o regiune plină de provocări și trebuie să își consolideze capacitățile de apărare.

Şimşek a susţinut că sunt necesare fonduri suplimentare pentru proiectele din industria de apărare, în special pentru construcţia unui nou sistem de apărare aeriană, numit Steel Dome, şi pentru producţia de avioane de generaţia a cincea.

Explicând că taxa percepută pe cardurile de credit va fi folosită exclusiv pentru finanțarea inițiativelor de apărare, Șimşek a spus: „Acesta nu este un pachet menit să reducă deficitul bugetar. Nici un ban nu va merge la bugetul general. Industria de apărare este crucială pentru noi.”

Urmăriți B1TV.ro și pe
`