Criza economică din 2023, afectată de două seisme puternice în februarie, va duce la creșterea prețurilor pentru turiștii care doresc să se cazeze în Turcia vara viitoare. Devalorizarea lirei turcești va contribui la această creștere.
În Turcia, inflația este în creștere în acest an, iar prețurile la unele produse au crescut semnificativ. Totodată, guvernul a majorat salariul minim al muncitorilor, ceea ce va determina operatorii turistici să ajusteze prețurile în anul viitor pentru a acoperi costurile suplimentare.
Hotelierii din Turcia vor majora prețurile cu 30-50% vara viitoare din cauza cererii crescute, inflației alimentare și creșterii salariilor angajaților. Acestă măsură are scopul de a compensa costurile în creștere, scrie Playtech.ro.
În cadrul unei întâlniri de lucru organizate de Coral Travel între hotelierii străini și agențiile de turism din Rusia, s-a dezvăluit că prețurile în hotelurile din Turcia vor crește cu cel puțin 50% în euro până în sezonul estival viitor. În prezent, există reduceri de până la 30% pentru camerele rezervate în avans, dar majorarea actuală este de 20%.
Guzel Kiyak, reprezentanta marelui grup hotelier Kilit Hospitality Global, a anunțat că în vara anului viitor se vor înregistra creșteri de prețuri semnificative. Conform declarațiilor sale, tarifele camerelor vor cunoaște o medie de creștere cuprinsă între 30% și 50%.
„Există o inflație foarte mare în Turcia, prețurile cresc. În plus, trebuie să dezvoltăm și să menținem nivelul de servicii, care depinde direct de salarii, de cât de motivat este angajatul. Și cum poți să-i mărești salariul anul viitor dacă nu crești prețurile? În medie, creșterea prețurilor va fi de la 30 la 50% . Anul acesta am avut un preț de 90-95 de euro pentru o cameră dublă, anul viitor va fi de 130-140 de euro”, a spus Guzel Kiyak.
Guzel Kiyak a raportat că hotelurile au fost pline în totalitate în această vară și că cererea pentru muncă rămâne ridicată și în noiembrie, datorită creșterii popularității hotelurilor turcești printre turiștii ruși și europeni.