Turcia spune că nu poate opri trecerea navelor rusești de război prin strâmtorile sale, în ciuda solicitării ucrainene. Clauza invocată de șeful diplomației turce

Turcia spune că nu poate opri trecerea navelor rusești de război prin strâmtorile sale, în ciuda solicitării ucrainene. Clauza invocată de șeful diplomației turce
Crucișătorul „Moscova” al Flotei ruse de la Marea Neagră, fotografiat pe 12 februarie în timpul unor manevre militare din largul Peninsulei Crimeea. Foto: Hepta.ro / Sputnik / Sputnik

Turcia nu poate opri trecerea navelor de război prin strâmtorile sale care duc la Marea Neagră, în ciuda solicitării formulate de Ucraina, a anunțat vineri ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, care a invocat o clauză din Convenția de la Montreaux ce permite vaselor să revină în bazele lor de origine, transmite CNN.

Turcia spune că nu poate opri trecerea navelor rusești de război prin strâmtorile sale care duc la Marea Neagră

Partea ucraineană solicitase Ankarei să blocheze trecerea navelor rusești de război prin strâmtorile Dardanele și Bosfor, însă Turcia, prin vocea lui Mevlut Cavusoglou, susține că are o abilitate limitată de a acționa în acest sens.

„În cazul unui război la care Turcia nu ia parte, există măsuri care pot fi luate în ceea ce privește țările care sunt parte din război”, a declarat șeful diplomației turce.

„Dacă există o cerere pentru ca navele țărilor beligerante să revină la bazele lor, atunci aceasta trebuie încuviințată”, a adăugat el, făcând referire la Federația Rusă.

„Rusia a avut pusă (în Convenția de la Montreaux) propria sa clauză. Articolele 19, 20 și 21 stipulează că dacă o navă care se află la Marea Neagră dorește să treacă cu solicitarea de a reveni către baza sa, acest lucru este permis”, a continuat oficialul turc.

Convenția de la Montreaux a fost semnată în 1936 și îi oferă Turciei control asupra trecerii prin cele două strâmtori-cheie. În vremuri de pace, vasele civile pot trece în mod liber, însă chiar și atunci există anumite restricții pentru cele care nu aparțin țărilor de la Marea Neagră (România, Turcia, Federația Rusă, Ucraina, Bulgaria și Georgia).

Navele de război pot naviga prin strâmtori în vremuri de pace, însă cu restricții de tonaj și cu limită de durată a șederii la Marea Neagră pentru cele care aparțin unor națiuni ce nu au ieșire la Marea Neagră.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
20:53 - Evenimentele care vor avea loc cu ocazia Zilei Naționale a României. Militari români și străini vor defila la parada de 1 decembrie
20:51 - Simona Spătaru (USR): „Avem nevoie să menținem această democrație la care am început să lucrăm. Eu cred că nu există niciun dubiu că și PSD și PNL vor veni alături de Elena Lasconi”
20:42 - Cristian Tudor Popescu, despre fenomenul Călin Georgescu: „Vorbește ca un lider mistic al unei secte sinucigașe. Cei care îl urmează trebuie să îl vadă ca un trimis al lui Dumnezeu pe pământ” (VIDEO)
20:40 - Trei pârtii vor fi deschise, joi, la Sinaia. Pentru prima datăîn ultimii șase ani se poate schia deja în noiembrie
20:19 - „E România pregătită să aibă președinte o femeie?”. Răspunsul categoric dat de Călin Georgescu la această întrebare (VIDEO)
20:17 - Protest al studenților, în fața Teatrului Național: “Călin Georgescu, noul Antonescu!”/“Ne-am săturat, de aia nu plecăm, lupta antifascistă noi o câștigăm”
20:03 - Elena Lasconi: „Avem de dus o luptă existențială pentru democrația românească” / „USR își asumă clar o luptă împotriva extremismului propus. Trebuie să ne mobilizăm toți cei care suntem pentru democrație și pentru modernizare” (VIDEO)
19:55 - Crin Antonescu critică PNL-ul, în contextul alegerilor: „Cea mai mare catastrofă electorală din istoria României, după 1989”
19:55 - Elena Lasconi: “Votul românilor de ieri a fost un vot de protest și exasperare. Să ne fie foarte clar! Călin Georgescu este un admirator pe față al lui Vladimir Putin! Este pentru izolarea României” (VIDEO)
19:54 - Decizia radicală luată de Cristela, soția lui Călin Georgescu, înainte cu o lună de alegerile prezidențiale. „Ne învățăm lecțiile”