Turcia și Franța, în plin război diplomatic: “Legea genocidului” ar putea costa Parisul miliarde de euro
Premierul Turciei, Tayyip Erdogan, a criticat în termeni dur parlamentul francez pentru adoptarea unei legi “rasiste” care face clasifică drept ilegală orice declarație menită să nege genocidul pe care Imperiul Otomanii l-a săvârșit în privința armenilor, acum mai bine de un secol.
Totuși, Erdogan a declarat că există încă speranțe că aliatul său din NATO, Franța, “își va corecta greșeala” și că acest gest ar duce la suspendarea oricăror represalii.
Senatul Franței a aprobat, luni, proiectul de lege, pe care camera inferioară a parlamentului în adoptase încă din decembrie, provocând un răspunds furibund al Ankarei.
“Nu vom permite nimănui să obțină capital politic pe socoteala Turciei, legea adoptată de parlamentul Franței este clar discriminatorieși rasistă. Vom adopta o postură demnă și rațională și vom lua măsurile noastre pas cu pas. Pentru moment suntem încă în perioada în care avem răbdare”, a spus premierul turc, deputaților partidului său.
Legea va ajunge acum pe masa președintelui Nicolas Sarkozy pentru ratificare. Turcia îl acuză pe acesta că încearcă cu ajutorul acestui act normative să își asigure voturile celor 500.000 de armeni la alegerile prezidențiale de anul acesta din 22 aprilie.
În timpul discursului premierului turc câteva sute de protestatari s-au adunat în fața ambasadei Franței de la Ankara și la consulatul din Istambul.
Mulți turci văd legea ca pe o insultă națională, o manipulare a istoriei și o interzicere a dreptului la libera exprimare, potrivit Reuters.
Ministrul de Externe francez, Alain Juppe, care se declarase anterior împotriva legii, care spuea el “vine într-un moment prost ales”, a îndemnat Ankara să rămână calmă.
“Avem nevoie de relații bune cu ei și trebuie să trecem de perioada exagerărilor. Avem scimburi economice foarte importante. Sper să nu ne lăsăm orbiți de emoție și să uităm realitatea”, a spus el.
Presa turcă îndemnă autoritățile de la Ankara la represalii imediate, de la retragerea ambasadorului din Paris, până la închiderea spațiului aerian și a apelor teritoriale turcești pentru avioanele și navele militare franceze.
Cel mai mult ar putea avea de pierdut companiile franceze care ar putea scăpa contracte în Turcia în domeniul industrieie apărării și a energiei nucleare.