Turcia a anunțat că sancțiunile aplicate de UE împotriva sa „nu vor afecta în niciun fel” activitățile turcești de foraj din largul Ciprului, în estul Mediteranei, potrivit DPA preluată de defenseromania.ro.
Ba mai mult, Ministerul de Externe de la Anakara a transmis, marți, că acțiunile Bruxelles-ului „arată cât de multe prejudecăți are UE și cât de părtinitoare este în legătură cu Cipru, pentru că nu face nicio referire la ciprioții turci, care au drepturi egale asupra resurselor naturale ale insulei”.
DEZVĂLUIRI ȘOC DESPRE ANDREEA MARIN. ESTE VORBA DESPRE SINUCIDERE (GALERIE FOTO)
Comunicatul diplomației turcești vine în contextul în care miniștrii de Externe din UE au aprobat, luni, măsuri împotriva Turciei, în contextul în care blocul comunitar consideră că operațiunile de explorare din largul Ciprului sunt ilegale.
RĂZVAN SIMION ARUNCĂ BOMBA ANULUI! DETALII ȘOCANTE DESPRE DANI OȚIL
În acest context, miniștrii statelor europene au decis să suspende negocierie asupra unui acord din domeniul aviației, dar și să anuleze reuniuni politicile la nivel înalt, să reducă fondurile UE prevăzute pentru Turcia şi să restricţioneze creditele puse la dispoziţie de Banca Europeană de Investiţii.
Autoritățile de la Nicosia i-au cerut UE să ia măsuri, după ce Turcia a trimis două nave să foreze în apele considerate de Cipru ca făcând parte din zona sa economică exclusivă. Totuși, Turcia consideră că activitățile sale de prospecție sunt în acord cu dreptul internațional.
Experţii estimează că pe fundul mării, în largul Ciprului, se află depozite de circa 227 de miliarde de metri cubi de gaze naturale. Din 1974, insula Cipru este împărţită între sudul predominant grecesc şi nordul turcesc, a cărui suveranitate este recunoscută doar de Ankara. Cipru a aderat la UE în 2004,amintește defenseromania.ro.
Guvernul turco-cipriot le-a propus ambelor părți, sâmbătă, să exploreze în comun rezervele offshore, mai scrie publicația.