Up-date 21:25: Un al cincilea seism a lovit regiunea de Est a Turciei, în jurul orei locale 20:58, având o magnitudine de 4.8 și o adâncime de doar 1 km!
Turcia a fost lovită de cinci cutremure în ultimele 24 de ore, potrivit Institutului Seismologic Internațional.
Primul seism s-a produs în centrul statului și a avut loc, miercuri seară, la ora 22.35. A avut magnitudinea de 3,3.
La mai puțin de două ore distanță, un alt seism, cu magnitudinea 3, s-a produs de această dată în vestul țării.
Replicile au continuat, iar la ora 6.13, centrul Turciei a fost zguduit de un seism cu magnitudinea de 3,7.
La ora 13.36, un cutremur de 3,3 a zdruncinat din nou pământul în central statului.
Turcia este traversată de o fractură numită falia Nord-Anatoliană care se prelungește înspre Iran într-o zonă tectonică denumită zona Zagros. Mișcările tectonice periodice se produc frecvent datorită faliilor Nord- și Est-Anatoliene. Falia Nord-Anatoliană este una decrosantă adâncă transcrustală, cu mișcări orizontale în sens opus – una se mișcă înspre vest și cealaltă înspre est. La vest de Valea Mudurnu falia Nord-Anatoliană se desparte în trei ramuri: ramura nordică pe care s-a produs cutremurul de la Izmit și care se continuă cu bazinele adânci ale Mării Marmara, golful Saros și apoi spre Grecia, partea centrală care trece prin sudul Mării Marmara și partea sudică, la sud de Marea Marmara, potrivit wikipedia.
Falia Nord-Anatoliană, cu o lungime de cca. 900 km, are multe caracteristici similare faliei San Andreas (California). Ambele sunt falii de decrosare cu lungimi apropiate și rate de mișcare comparabile (pe termen lung).
În intervalul 1939–1999, falia Nord-Anatoliană a generat șapte cutremure majore cu magnitudini mai mari sau egale de 7. Aceste cutremure au rupt falia progresiv, de la est spre vest.