Un incendiu a izbucnit în secția de Terapie Intensivă pentru pacienți COVID-19 a unui spital privat din Gaziantep, sud-estul Turciei. Opt oameni au murit, a anunțat guvernatorul provinciei, citat de agenția Reuters.
Flăcările au izbucnit în Spitalul Universitar Sanko din Gaziantep, în secția de Terapie Intensivă dedicată pacienților depistați pozitiv cu coronavirus. De vină se pare că a fost un ventilator de oxigen care a explodat. Totuși, o anchetă urmează să stabilească exact cauzele producerii incendiului.
Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.
Sursă Video: Habertürk TV
Tragedia s-a soldat cu opt victime, din care șapte au murit pe loc, iar o a opta în drum spre o altă unitate medicală. Este vorba despre persoane cu vârste între 56 și 85 de ani.
Alți 14 pacienții care primeau îngrijiri în respectiva secție au fost transferați la alte spitale, anunță Daily Sabah. Reuters notează că e vorba de 11 bolnavi.
Focul a fost stins în scurt timp.
Ulterior, purtătorul de cuvânt al președinției turce a transmis condoleanțe familiilor îndoliate și le-a urat însănătoșire grabnică celor răniți.
Tragedia din Gaziantep amintește de un eveniment similar petrecut în Spitalul Județean Piatra Neamț. Luna trecută, mai mulți pacienți cu coronavirus care erau intubați în secția ATI a unității medicale au murit tot în urma unui incediu. Unul singur, transferat la spitalul mobil de la Leţcani, a supraviețuit.
Cătălin Denciu, un medic anestezist care s-a chinuit să scoată bolnavii din flăcări, a suferit arsuri grave și a fost transferat la un spital din Belgia. Recent, medicii de acolo și-au manifestat speranța că anestezistul va reuși să plece pe picioarele sale din spital.
„A trebuit să-i aplicăm mai multe tratamente pentru a-l putea ține în viață și a-l vindeca. ”El este încă la terapie intensivă ceea ce înseamnă că există un risc. Atunci când un pacient este la terapie intensivă există întotdeauna un risc pentru pacient. Dar lucrurile merg într-un sens bun așa că noi avem speranțe că totul va reveni la normal și doctorul Denciu va putea pleca acasă pe picioarele sale cât mai curând cu putință”, a declarat dr. Soete Olivier, anestezist terapie intensivă.
Totuși, recuperarea va fi extrem de lungă după închiderea rănilor: „După ce încheiem acest proces, când toate rănile sunt închise, după ce toate operațiile se încheie cu succes, pacientul are nevoie de multă recuperare, are nevoie de fizioterapie iar apoi acest pacient trebuie să fie ținut sub observație ani la rând pentru a vedea cum evoluează cicatricile”.
Incendiul a deschis o nouă discuție asupra unui aspect ignorat până acum: ce să facă autoritățile ca instalațiile din spitale să reziste suprasolicitării produse de echipamentele necesare tratării pacienților COVID-19.
După incendiul din Piatra Neamț au fost declanșate controale la secțiile de Terapie Intensivă din spitalele românești. Au fost aplicate aproape 1.500 de sancţiuni contravenţionale, dintre care 1.402 avertismente şi 91 amenzi, în cuantum de 448.401 lei.