Turcia face concesii majore în fața Rusiei cu privire la Siria. Prevederile ale celui de-al patrulea acord dintre cele două părţi (FOTO, VIDEO)

Publicat: 12 03. 2020, 20:03

Rusia şi Turcia au căzut de acord, în linii mari, cu privire la un acord de încetare a focului cu privire la provincia siriană Idlib, transmite Al Jazeera, care citează un anunţ al ministrului Apărării turc, Hulusi Akar, de joi.

„Am ajuns în linii mari la un acord. În momentul de faţă, atacurile (din Idlib – n.r.) s-au oprit, acordul de încetare a focului tine”, a precizat ministrul Apărării turc, Hulusi Akar.

Ce prevede acordul (cam aceleaşi cu cele anunţate pe 5 martie, care se doreau a fi preliminare):

  1. Stabilirea unui coridor de securite latde 12 kilometri care va fi patrulat atât de trupe rusești, cât și de trupe turce, începând cu 15 martie. Coridorul a fost stabilit pe o autostradă care străbate Siria de la est, la vest;
  2. Împărţirea coridorului în două segmente, unul la nord de autostrada respectivă, şi unul la sud de autostradă, amândouă cu câte o lăţime de 6 kilometri. Prin includerea coridorului sudic în înţelegere, Rusiei i se permite de fapt înaintarea în provincia Idlib şi prin extensie, şi trupelor lui Bashar al-Assad.

„Patrulele comune vor începe de-a lungul autostrăzii M4 pe 15 martie. Colegii noştri discuta detaliile legate de acest aspect”, a adăugat ministrul Apărării turc, Hulusi Akar.

Înţelegerea vine la aproximativ o săptămână după ce Moscova şi Ankara au căzut de acord, de principiu, cu o încetare a focului în provincia Idlib, ultimul teritoriu controlat de rebeli.

Miercuri, preşedintele turc Recep Erdoğan a încercat să pună presiune adiţională pe Rusia ameninţând că „nu se va sfii în a folosi o forţă militară şi mai mare în Idlib în situaţia în care acordul de încetare a focului este încălcat”.

Conflictul din nord-vestul Siriei s-a intensificat în ultimele luni, pe măsură ce forţele lui Bashar al-Assad şi-au continuat înaintarea în provincia Idlib şi pe măsură ce s-au apropiat de capitala regională, cu acelaşi nume.

Şi pe fondul aceslei înaintări au avut loc şi mai multe ciocniri directe între forţele siriene şi cele turce, rezultate cu u număr încă necunoscut de morţi. În luna februarie, de exemplu, Turcia a pierdut 55 de soldaţi în Şiria. De cealaltă parte, pierderile sunt încă necunoscute.

Oricum, rămâne de văzut cât va şi tine acest acord întrucât Rusia a încălcat deja o înţelegere pe care o făcuse cu Turcia în toamna anului trecut. Asta în condiţiile în care nici acela nu era primul acord făcut între cele două părţi.

În 2017 şi 2018, Rusia și Turcia au semnat mai multe acorduri menite să ducă la reducerea numărului de conflicte armate din provincia Idlib, precum şi le crearea unei zone demilitarizate în nord-vestul şi în nord estul Siriei. Cele două părţi au mai format un acord şi pe 22 octombrie 2019, acord care a pus capăt scurtei ofensive turce din nord-estul Siriei.

Dilema Rusia este menţinerea unei relaţii funcţionale cu Turcia, în timp ce susţine Siria. Cu aceasta din urmă are relaţii foarte strânse, ce datează încă de pe vremea lui Hafez al-Assad (tatăl lui Bashar al-Assad). În plus, pentru Rusia, Siria este un alt instrument prin care poate pune presiune asupra Turciei (adică exact ce se şi întâmpla). Este totodată şi o modalitate pentru Moscova de a rămâne relevantă în Orientul Mijlociu.

Salvatori din provincia siriană Idlib caută supravieţuitori sub o clădire distrusă de un raid prespus a fi rusesc

Emisia video va porni imediat. Daca aveti un ad blocker activ va rugam dezactivati-l.