Turcia este cea mai mare destinație a deșeurilor exportate din Uniunea Europeană (Eurostat)

Publicat: 25 05. 2022, 20:48
Actualizat: 25 05. 2022, 20:59
Captură Video BBC News

Exporturile de deşeuri din UE către ţările din afara blocului comunitar au ajuns anul trecut  la 33 de milioane de tone, ceea ce înseamnă o creştere de 77% din 2004.

În schimb, conform datelor furnizate miercuri de Oficiul European pentru Statistică, importurile de deşeuri din ţări din afara blocului comunitar au crescut cu 11%, iar astfel s-a ajuns la  aproximativ 20  milioane de tone.

Turcia, „groapa de gunoi” pentru deșeurile din UE

În anul 2021, Turcia a reprezentat cea mai mare destinaţie în ceea ce privește deşeurile exportate din UE, cu un volum de circa 14,7 milioane de tone. Acest lucru înseamnă de peste trei ori mai mult ca în 2004 şi aproape jumătate din totalul exporturilor de deşeuri.

Pe locul următor la acest capitol se află India (aproape 2,4 milioane de tone), Egipt (1,9 milioane de tone), Elveţia (1,7 milioane de tone), Marea Britanie (1,5 milioane de tone).

Statele Unite (0,9 milioane de tone) şi Maroc (0,6 milioane de tone).

În 2021, exporturile de fier şi oţel s-au ridicat la 19,5 milioane de tone, înregistrând mai mult de jumătate (59%) din totalul exporturilor de deşeuri ale Uniunii Europene, iar Turia, a fost principala destinaţie care a primit peste 13 milioane de tone, aproximativ 67% din totalul deşeurilor de metale feroase exportate din UE, conform Agerpres, citat de Digi24.

Peste 14 tone de deşeuri, descoperite în Portul Constanţa

Reamintim că, recent, Garda de Mediu a descoperit în Portul Constanţa peste 14 tone de deşeuri, ce constau în articole textile, mobilier uzat, echipamente electronice şi electrice. Mărfurile proveneau din SUA şi vor fi returnate în ţara de provenienţă.

Garda de Mediu Constanţa a transmis că într-un container inspectorii au găsit 14.592 de kilograme de articole textile uzate.

“Articolele de îmbrăcăminte şi încălţăminte aflate în container nu erau sortate pe categorii, erau pătate sau murdare. Pentru importul echipamentelor electrice şi electronice uzate nu s-au prezentat documente care să ateste funcţionarea acestora. Urmare a concluziilor reprezentanţilor ANPC, respectiv >, comisarii de la Garda Naţională de Mediu Constanţa au dispus interzicerea efectuării importului pentru mărfurile second-hand din container, acestea fiind considerate deşeuri”, se arată în comunicatul Gărzii de Mediu.