Turcia, condamnată de CEDO pentru detenția preventivă a doi jurnaliști

Publicat: 08 07. 2014, 23:34
Foto: eurojust.ro

Turcia a fost condamnată marţi de Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) pentru menţinerea în detenţie preventivă timp de peste un an a doi jurnalişti de investigaţie, fără să motiveze decizia, relatează AFP.

Cei doi reclamanţi, Nedim Sener şi Ahmet Sik, sunt jurnalişti cunoscuţi în Turcia şi au fost arestaţi în 2011, sub acuzaţia că au ajutat o organizaţie bănuită de complot împotriva Guvernului islamo-conservator.

După numeroase solicitări, cei doi, susţinuţi de organizaţiile pentru apărarea libertăţii presei, au fost eliberaţi în martie 2011, la mai mult de un an de la arestare, dar riscă 15 ani de închisoare în acest caz.

Jurnaliştii Sener şi Sik sunt acuzaţi că au ajutat reţeaua Ergenekon, bănuită că a pregătit o lovitură de stat militară în Turcia.

În procesul din Turcia privind acest dosar, membrii organizaţiei Ergenekon au fost deja condamnaţi la pedepse cu închisoarea.

Potrivit judecătorilor CEDO, motivele invocate de autorităţile turce „nu sunt suficiente” pentru a justifica durata detenţiei preventive a celor doi jurnalişti.

În plus, nici cei doi jurnalişti şi nici avocaţii lor „nu au avut posibilitatea să conteste într-o manieră satisfăcătoare” decizia justiţiei turce, au subliniat judecătorii CEDO.

Măsurile privind menţinerea în detenţie preventivă pe o perioadă îndelungată „riscă să creeze un climat de autocenzură pentru toţi jurnaliştii de investigaţie care au vedere desfăşurarea unor anchete şi comentarii în legătură cu acţiunile şi comportamentul autorităţilor”, au mai afirmat judecătorii CEDO.

Conform decizie CEDO, Turcia trebuie să achite despăgubiri morale în valoare de 20.000 de euro jurnalistului Nedim Sener şi 10.000 de euro pentru jurnalistul Ahmet Sik.

Decizia nu este definitivă, iar Guvernul turc are la dispoziţie trei luni pentru recurs în acest caz.