Uniunea Europeană a decis luni să adopte sancţiuni împotriva Ciprului pentru activităţile de explorare a zăcămintelor de gaze off-shore în largul Ciprului, foraje considerate de blocul comunitar ca fiind ilegale, transmite agenţia DPA.
Mai exact, miniştrii de externe au aprobat suspendarea negocierilor cu Turcia pentru un acord privind transportul aerian, diminuarea fondurilor alocate acestei ţări în virtutea statutului ei de ţară candidată la UE şi restricţionarea creditelor acordate de Banca Europeană de Investiţii, arată Agerpres.
Această decizie vine după ce recent guvernul din Cipru a cerut Uniunii Europene să ia măsuri împotriva Turciei, după ce această ţară a trimis două nave să facă explorări în apele considerate de Cipru ca fiind zona sa economică exclusivă.
Turcia s-a apărat mereu afirmând că activitatea pe care o desfăşoară este conformă dreptului internaţional.
Conform experţilor, în respectiva zonă ar exista zăcăminte de gaze naturale estimate la circa 227 de miliarde de metri cubi.
Relaţiile dintre Turcia şi Cipru sunt deja foarte tensionate ca urmare a invaziei din 1974 şi a existenţei Republicii Turce a Ciprului de Nord, nerecunoscut de comunitatea internaţională.
Reamintim că ExxonMobil a descoperit în ultima perioadă zăcăminte uriașe de hidrocarburi în alte zone, printre care și în Cipru unde rezerva de gaze din perimetrul Glaucus e de trei ori mai mare decât cea din Marea Neagra.
Această descoperire ar sta în spatele deciziei americanilor de a renunţa la proiectul din Marea Neagră. (Detalii AICI)