Turcia: Autoritarul Recep Tayyip Erdogan pierde în sondaje în fața contracandidatului republican Kemal Kiliçdaroglu

Publicat: 09 03. 2023, 08:32
Actualizat: 09 03. 2023, 08:38
facebook/ Kemal Kilicdaroglu

În alegerile prezidențiale de pe 14 mai, opoziția unită ar putea avea o șansă rară de a-l învinge pe Recep Tayyip Erdogan, care a condus țara de la șefia guvernului și apoi de la președinție timp de două decenii, relatează CNN.

Într-un sondaj de opinie realizat de institutul ORC, publicat cu două luni și jumătate înainte de alegerile prezidențiale, Recep Tayyip Erdogan este condus cu 13 puncte procentuale de rivalul său Kemal Kiliçdaroglu.

Rezultatele sondajelor preelectorale

Conform sondajului, Erdogan se poziționează cu 43,2% din voturi, iar Kiliçdaroglu, candidatul opoziției unite, cu 56,8% din voturi.

Un alt sondaj ORC, din ianuarie arăta că Erdogan ar primi 42,5% din voturi, iar Kiliçdaroglu doar 41,8%, scrie site-ul Turkishminute.

Două evenimente importante au afectat sondajele de atunci până azi: primul a fost cutremurul devastator care a lovit Turcia pe 6 februarie – omorând peste 46.000 de oameni iar guvernul Erdogan a fost aspru criticat pentru operațiunile greoaie de salvare și pentru amnistia în prealabil acordată dezvoltatorilor care au ridicat clădiri neconforme standardelor – iar al doilea eveniment a fost nominalizarea lui Kiliçdaroglu, un politician în vârstă de 74 de ani, candidat prezidențial al unui bloc de opoziție format din șase partide.

Candidatura lui Kiliçdaroglu, oficială din 6 martie

Sondajul ORC a fost realizat între 4 și 6 martie, după ce a devenit clar că Kiliçdaroglu este candidatul opoziției.

Kemal Kiliçdaroglu, lider al Partidului Republican al Poporului (CHP), formațiune seculară de centru-stânga din Turcia, este considerat a fi opusul lui Erdogan și reprezintă partidul format în urmă cu 100 de ani de Mustafa Kemal Ataturk, părintele fondator al Turciei moderne, simbol al secularismului.

La nivel ideologic, se află în contrast puternic cu partidul cu rădăcini islamiste al lui Erdogan dar, în ciuda înclinațiilor sale laice, candidatul opoziției și alianța sa au promis să reprezinte toate facțiunile societății.

O alternativă democratică la radicalismul lui Erdogan

Foaia de parcurs a blocului de opoziție a fost clară, fiind aceea de a trece la un sistem parlamentar mai incluziv, în care rolul președintelui este limitat:

„Nu va mai exista o centralizare a puterii în mâinile președintelui”, a declarat pentru CNN Mehmet Karli, coordonator al Programului privind Turcia contemporană la Centrul de Studii Europene de la Universitatea Oxford.

„Președinția va deveni o funcție simbolică, iar Turcia se va întoarce la democrația parlamentară”, a explicat Karli, care este totodată consilier al lui Kiliçdaroglu.

Numit și „Ghandhi Kemal” pentru asemănarea sa fizică cu Mahatma Ghandhi dar și datorită prezenței sale modeste, Kiliçdaroglu este văzut drept opusul lui Erdogan.

 „Kemal Kiliçdaroglu este tot ceea ce nu este președintele Recep Tayyip Erdogan. Erdogan este un populist de dreapta, care a dezmembrat instituțiile țării pentru a-și instaura dominația de un singur om. El are puțină considerație pentru expertiză sau pentru valorile democratice liberale, a declarat pentru CNN Gonul Tol, directoare fondatore a programului pentru Turcia al Middle East Institute din Washington.

Relația Turciei cu Rusia ar putea să sufere schimbări, spun experții, ținând cont că Vladimir Putin nu va mai avea un prieten bun la șefia statului turc.