Turcia a lansat atacuri aeriene în Siria și Irak după atacul de la sediul companiei naționale aerospațiale turce de lângă Ankara

Turcia a lansat atacuri aeriene în Siria și Irak după atacul de la sediul companiei naționale aerospațiale turce de lângă Ankara
Foto: Hepta - DPA Images / Anas Alkharboutli

Turcia a lansat atacuri aeriene împotriva unor presupuse ținte militante kurde în Siria și Irak, după ce a dat vina pe Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK) pentru un atac mortal din sediul companiei naționale aerospațiale turce, miercuri, care a ucis cinci persoane, potrivit The Guardian.

Atacurile aeriene turcești au ucis 12 civili în nord-estul Siriei

Organizația Națională de Informații din Turcia a declarat că a vizat numeroase „locații strategice” folosite de PKK sau de miliția kurdă siriană afiliată militanților, a raportat Agenția Anadolu.

Nu a existat nicio declarație imediată din partea PKK cu privire la atacul de miercuri sau cu privire la atacurile aeriene turcești.

Țintele vizate de Turcia includ instalații militare, de informații, energie și infrastructură și depozite de muniții, se arată în raport. Un oficial de securitate a declarat că dronele armate au fost folosite în atacurile de joi.

Forțele Democratice Siriene (SDF) conduse de kurzi au declarat joi că atacurile aeriene turcești au ucis 12 civili în nord-estul Siriei.
„În ultimele ore… un nou val de atacuri [turcești] asupra nordului și estului Siriei” a ucis 12 civili, inclusiv doi copii, și a rănit alți 25, se arată într-un comunicat al SDF susținute de SUA.

„Pe lângă zonele populate, avioanele de război și dronele turcești au vizat brutării, centrale electrice, instalații petroliere și puncte de control ale Forțelor de Securitate Internă [kurdă]”, a adăugat declarația, care a raportat și bombardamentele turcești.

Miercuri, forțele aeriene ale Turciei au efectuat lovituri împotriva unor ținte similare în nordul Siriei și nordul Irakului, la câteva ore după ce oficialii guvernului turc au dat vina pe PKK pentru atacul mortal de la sediul companiei aerospațiale și de apărare Tusaș, lângă Ankara.
Peste 30 de ținte au fost distruse în ofensiva aeriană, a declarat ministerul turc al Apărării.

Tusaș proiectează, produce și asamblează avioane civile și militare, vehicule aeriene fără pilot

Atacul de lângă Ankara a avut loc după ce doi atacatori – un bărbat și o femeie – au ajuns la sediul firmei într-un taxi comandat de ei după ce au ucis șoferul, se arată în rapoarte.

Înarmați cu puști de asalt, cei doi au declanșat explozibili și au deschis focul, ucigând patru persoane din companie, inclusiv un membru al personalului de securitate și un inginer mecanic.

Echipele de securitate au fost trimise de îndată ce atacul a început, în jurul orei 15.30, ora locală, a spus ministrul de interne. Cei doi atacatori au fost, de asemenea, uciși și peste 20 de persoane au fost rănite în atac.

Tusaș proiectează, produce și asamblează avioane civile și militare, vehicule aeriene fără pilot (UAV) și alte sisteme spațiale și din industria de apărare. Sistemele sale de apărare sunt considerate cheia pentru ca Turcia să câștige avantaj în lupta sa împotriva militanților kurzi.

Atacul a avut loc la o zi după ce șeful unui partid naționalist de extremă-dreapta aliat președintelui turc, Recep Tayyip Erdoğan, a vorbit despre posibilitatea ca liderul întemnițat al PKK să fie eliberat condiționat dacă ar renunța la violență și și-ar desființa organizația.

PKK al lui Abdullah Öcalan luptă pentru autonomie în sud-estul Turciei într-un conflict care a ucis zeci de mii de oameni din anii 1980. Este considerat un grup terorist de către Turcia și aliații occidentali ai țării.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră
19:18 - Turiștii s-ar putea să fie nevoiți să plătească o taxă de intrare de 5 euro în Catedrala Notre-Dame din Paris, începând cu luna decembrie
19:04 - Un cămin din Iași a organizat un concurs pentru studenți. Ce premiu pot câștiga cei care își decorează cel mai frumos camera
18:57 - Simona Spătaru (USR) a explicat cum ar putea să se fraudeze voturile la alegeri: „Și eu întrebam ce este suveica asta. Uite, a explicat un PSD-ist foarte clar”
18:51 - De ce îngăduie Dumnezeu suferința copiilor? IPS Teodosie: „E şi din cauza părinţilor. Fac păcate grele fără să se gândească la copii”
18:37 - Uleiul din ficat de cod: Soluția care a avut beneficii surprinzător de clare pentru sănătate, chiar dacă e din alt secol
18:29 - Cabral, martorul fenomenului uluitor de la malul mării. Prezentatorul TV a filmat totul: “Nu-mi dau seama cum” (VIDEO)
18:21 - Tudose s-a întâlnit cu Hrebenciuc la un restaurant de lângă sediul PSD / Becali declarase că Hrebenciuc l-a rugat să-l ajute pe Simion să ajungă în finala prezidențială (VIDEO)
17:58 - Bărbat arestat după ce și-a bătut și și-a umilit soția și copiii. Pe fiica sa vitregă ar fi agresat-o chiar și sexual
17:49 - Alexandru Kocsis (FD): A înțeles cineva ceva din matematica lui Ciolacu? / Sincer, n-am crezut asta cu Hrebenciuc până am văzut bâlbâielile lui Ciolacu și starea asta de nervozitate (VIDEO)
17:49 - 64% dintre angajații Boeing aflați în grevă resping oferta de creștere a salariului cu 35%. Compania pierde 100 de milioane pe zi, din cauza grevei