Turcia a început să construiască gazoductul pentru exploatarea zăcământului Sakarya din Marea Neagră, descoperit în 2020 / România a întârziat deja un deceniu și mai are de așteptat cel puțin 5

Turcia a început să construiască gazoductul pentru exploatarea zăcământului Sakarya din Marea Neagră, descoperit în 2020 / România a întârziat deja un deceniu și mai are de așteptat cel puțin 5
Foto: Hepta.ro / DPA Images

Turcia a început oficial să construiască un gazoduct subacvatic pentru a extrage gaze dintr-un zăcământ pe care l-a descoperit în Marea Neagră în august 2020, iar președintele Recep Tayyip Erdogan, care a participat în sistem online la lansarea exploatării, spune că așa-numitul „Sakarya” va ajuta țara să neutralizeze dependența de importurile de energie.

Dacă Turcia s-a mișcat în timp record pentru a-și exploata zăcământul din Marea Neagră, România a întârziat 10 ani de la descoperirea zăcământului său și mai are de așteptat cel puțin cinci ani până la începerea producției pe scară largă, conform reprezentanților OMV Petrom, notează G4Media.ro.

Erdogan al Turciei speră că zăcâmântul Sakarya va atinge vârful de producție în 2026

Liderul turc a urmărit în format online procedura pentru amplasarea și conectarea primei secțiuni din conductă la fundul mării din portul Filyos, la circa 400 de kilometri est de Istanbul, pe coasta Mării Negre, notează AFP preluată de Barron`s.

Erdogan susține că, în primul trimestru din 2023, Turcia va începe să extragă 10 milioane de metri cubi de gaze naturale pe zi din zăcământul Sakarya, relatează și TRT World.

Vârful de producție ar putea fi atins în 2026, a adăugat președintele țării.

Aflat la 170 de kilometri de țărm, zăcământul Sakarya a fost descoperit în august 2020, iar la acel moment Erdogan îl descria ca fiind „cel mai mare zăcământ de gaze naturale din istoria Turciei”. Șeful statului turc vorbea despre rezerve estimate la 320 de miliarde de metri cubi.

„Zăcâmântul Sakarya va atinge vârful de producție în 2026, să sperăm. Vom continua eforturile până ne vom putea asigura pe deplin securitatea energetică”, a mai spus Recep Tayyip Erdogan la evenimentul de luni.

Turcia continuă să depindă foarte mult de importuri pentru a-și acoperi necesarul de energie și plătește un preț scump, mai ales în contextul invaziei ruse în Ucraina. Spre exemplu, anul trecut, 45% din gazul folosit de Turcia a provenit din Rusia, iar restul din Iran și Azerbaijan.

La ora actuală, statul turc se confruntă cu o inflație de 73,5%, un nivel fără precedent după anul 1998, iar moneda națională este în cădere liberă, ceea ce face costul de trai greu de suportat pentru mulți dintre turci.

Consumul anual de gaze al Turciei a crescut de la 48 de miliarde de metri cubi în 2020 la 60 de miliarde în 2021 și se estimează că va ajunge la 62-63 de miliarde în acest an, potrivit datelor oficiale.

Urmăriți B1TV.ro și pe
`
Ultima oră