Forţele aeriene ruseşti au început să folosească în Ucraina bombele-rachetă Grom-E1, cu mult mai puternice, care pot trece şi de sistemele americane Patriot, anunță The Telegraph.
Grom-E1 se bazează pe racheta ghidată Hinjal-38ME, ceea ce o face multifuncțională: sistemul are un design modular care permite ca focoasele și modulele de control să fie adaptate la misiuni specifice.
Această abordare crește versatilitatea, simplifică organizarea producției de masă și reduce costurile, făcând sistemul flexibil și rentabil pentru armată. Bomba Grom-E1 cântăreşte 590 de kg.
Un Suhoi care are integrată o astfel de bombă şi care este folosită la raza sa maximă de acţiune poate trece de cele mai avansate sisteme antiaeriene din dotarea armatei ucrainene, inclusiv de Patriot, a explicat analistul de apărare David Axe.
Grom-E1 are o autonomie de aproximativ 120 de kilometri, „datorită motorului său de rachetă încorporat, care oferă o autonomie semnificativă și permite aeronavelor să rămână la o altitudine sigură”, afirmă Axe.
Ultima dată, bomba a fost folosită pentru lovirea unei clinici medicale şi altor clădiri din Harkov, pe 29 octombrie. Este posibil ca intensificarea atacurilor cu astfel de arme să fie un răspuns al Kremlinului la folosirea de către armata ucraineană a avioanelor de vânătoare F-16, dotate cu rachete AMRAAM.
Avioanele F-16 sunt o ameninţare serioasă asupra avioanelor ruseşti, însă doar dacă acestea pot ţinti aeronavele cu cele mai bune rachete ale lor. Un pilot de pe un Suhoi ar putea însă să lanseze un Grom E1 şi să se întoarcă înainte ca un pilot F16 să lanseze un AMRAAM. Ministerul rus al Apărării și Statul Major General nu s-au grăbit să folosească Grom-E1 pe câmpul de luptă, precizând că a fost vorba de „utilizare rară, dar precisă”.
Capacitatea acestor bombe de a lovi ținte cu precizie până la dimensiunea unei anvelope de mașină le face deosebit de periculoase. Capacitățile armei „Grom”, de fapt o bombă cu rachetă ghidată 9-A-7759, supranuimtă „Thunder” (Tunetul), a fost construită din 2012.