Tucker Carlson l-a întrebat pe Vladimir Putin despre soarta Transilvaniei / Liderul de la Kremlin a reluat una dintre tezele favorite ale Moscovei: “României și Ungariei le-au fost luate o parte din pământurile lor și au fost date Ucrainei” (VIDEO)
Prezentatorul TV american Tucker Carlson l-a întrebat pe Vladimir Putin în cadrul interviului pe care la realizat la Kremlin despre soarta Transilvaniei.
Putin, despre soarta Transilvaniei
Carlson la întrebat pe Putin despre posibile promisiuni pe care acesta le-ar fi făcut lui Viktor Orban privind teritorii din Ucraina în care trăiește minoritatea maghiară, potrivit Hotnews.
„Niciodată. Nu i-am spus niciodată, nici măcar o singură dată. Nici măcar nu am avut vreo conversație pe subiectul acesta”, a răspuns liderul de la Kremlin.
„Și cred că multe națiuni sunt supărate de asemenea de Transilvania, după cum evident știți. Multe națiuni se simt frustrate de granițele retrasate de războaiele secolului XXI și războaie care datează de 1.000 de ani, pe care le-ați menționat”, a continuat Tucker Carlson.
Vladimir Putin a evitat însă un răspuns direct la întrebarea despre Transilvania.
Pe de altă parte, Vladimir Putin a reluat una dintre tezele favorite ale Moscovei, potrivit căreia Ucraina este un stat creat artificial, prin comasarea unor teritorii care aparțin de fapt Rusiei, Poloniei, Ungariei și României.
Teza potrivit căreia Ucraina este un stat artificial
„Timp de decenii, Republica Sovietică Ucraineană s-a dezvoltat ca parte a URSS. (…) După cel de-al Doilea Război Mondial, Ucraina a primit, pe lângă pământurile care aparținuseră Poloniei înainte de război, atât pământurile care aparținuseră anterior Ungariei, cât și cele ale României – Astfel, României și Ungariei le-au fost luate o parte din pământurile lor și au fost date Ucrainei sovietice, iar acestea rămân în continuare parte a Ucrainei.”
„Deci, în acest sens, avem toate motivele să afirmăm că Ucraina este un stat artificial care a fost modelat după voința lui Stalin”, a susținut Putin, citat de cotidianul britanic The Independent.
Aceasta este o retorică pe care o întâlnim frecvent în rândul politicienilor de extremă dreapta din România.
Senatoarea Diana Iovanovici Şoşoacă a depus anul trecut un proiect de lege prin care cere ca România să anexeze teritoriile situate în prezent în Ucraina dar care au făcut parte din România interbelică.
În același timp, AUR a publicat o declarație în care se precizează că “va acționa pentru îndreptarea consecințelor raptului teritorial și uman produs la 28 iunie 1940, va sprijini economic și cultural românii care au rămas în afara granițelor țării, pentru ca aceștia să-și poată păstra identitatea națională și va face demersurile necesare la nivel politic și diplomatic pentru unirea celor două state românești”.
Senatorul AUR Claudiu Târziu a declarat în 24 ianuarie, la Iaşi, că “nu vom fi suverani cu adevărat decât după ce vom reîntregi statul român în graniţele lui fireşti”, enumerând Basarabia, Bucovina de Nord, sudul Basarabiei, ţinutul Herţa, Transcarpatia, teritorii aflate în prezent în Republica Moldova şi în Ucraina.